fbpx

Helyben, szabadon – Mayer Gábor, a Red Bull magyarországi ügyvezető igazgatója

May 2, 2023INTERJÚ

interju maj 2023 feature

A kilencvenes évek elejének mámoros atmoszférájáról már több iterjúalanyunkkal is szó esett, ekkor vállal angliai idénymunkát a későbbi filmrendező vagy tölt fel polcokat a majdani autós marketingvezető, kit hol ért az újnak látszó világ. Most ismét onnan indulunk és a határ a csillagos ég.

Mayer Gábor pedig leginkább a szintijével szeret értékes időt tölteni, ugyan minek készülne a húszas évei közepén, ha nem zenésznek. A tanár szülők nagy szabadságban nevelt egyetlen gyermekének eléggé utópisztikusnak tűnik, hogy a tíz forintos gombócos fagyi mellett bárki 99-ért akarna előre csomagolt jégkrémet venni, de hát a „szülőhotel” kapacitásai sem végtelenek: dolgozni kell, szólt az atyai verdikt. Így kerül képbe az Unilever, pontosabban próbál képbe kerülni Gábor, hiszen ez irányú végzettség híján terepen sajátítja el az alapokat. „Ez az az időszak, amikor két nyelvvizsgával és legalább egy diplomával öltönyben pakolták a konzerveket az akkori márkaképviselők” – emlékszik vissza az úttörésre, „de azért pár év után a nyilvánvaló megélhetési szempontok mellett kezdett földerengeni, hogy micsoda munka van egy-egy márka mögött, milyen izgalmas is, ahogy fölépítik őket, ahogy a fogyasztók mégis vágynak egy-egy termékre” – kapjuk meg a választ az FMCG-be való bevonódás pillanatára. Az Unilveres évek, sőt több mint évtized adja meg azt az edukációs hátteret és alapot, amelyre már építeni lehetett, így lassanként már nemcsak a következő lépcső, hanem egyfajta horizont is látszott a szakember előtt. Ez nemcsak a karrier, vagy az egyéni fejlődés ívét rejtette magában, hanem Gábort kifejezetten érdekelte, hogyan működik a szervezeti struktúra, miként jutnak el egy döntésig, milyen folyamatok húzódnak meg a háttérben. Így az addig többnyire kereskedelmi oldalon mozgó, menetközben a diplomát, a nyelvvizsgát begyűjtő sales-es nem is meglepő módon lesz – a Kraft beolvadásával – a Mondelez vezére.

Elmélyülés a struktúrában

Merthogy ezen a ponton érjük tetten az első nagy váltást, amiből nem sok lesz, hiszen már csak egy lépésre vagyunk mai állomáshelyétől, a Red Bull-tól. A második évtized az elmélyülés szakasza, Gábor ekkor már érti és érzi is, hogy mi is az ő drive-ja, mitől jó a nap végén nemcsak személyesen neki, hanem a munkaközösségnek, így az egész cégnek. A mátrix-alapú konszenzusos vállalati kultúrában megtalálja a saját stílusát is, a commitment és az engagement mentén építkezik, azóta sem hisz az erőből hozott döntésekben. „Nincs két egyforma karakter, így egyéni, hogy kinek melyik műfaj fekszik igazán, van, aki igényli a coachingot, míg mások a direkt utasítás mentén célirányosan tudnak jól működni” – időzünk el a vállalati sokszínűségen. A vezetők a munkatársi-elégedettségi felmérésekből kapott visszajelzésekből sokat tanulhatnak, számára is nagy felismerés volt a feedback hatása és lehetőségei. Már bőven milliárdos piacokat igazgatott, amikor egy akkori kollégája a gyors és azonnali visszajelzések mentén új irányba terelte. „Az egóm azonnal és többször is porig égett, hiszen én is megkaptam az őszinte és egyenes véleményt a munkám egy részéről, ami az elején, mi tagadás, rosszul esik, de ha ezen túl tudunk lépni, akkor hihetetlen fejlődési potenciál van ebben a módszerben” – eleveníti föl a feedback-kulturális szintugrást a vezető. Nem mondunk nagy szavakat ezzel, de mindutalan bebizonyosodik, hogy az egyik legfontosabb és leginspirálóbb elem az önnön munkánk értelmességében rejlik. Gábor is jellemzően mindig ide tér vissza: keresi azt a személyes hozzáadott értéket, ami kölcsönösen építi az egyént és a márkát/céget.

Kisebb, gyorsabb

A harmadik szakmai X-et mintegy fél éve nyitotta meg a Red Bullnál, ez a váltás már nem arról szólt, hogy van-e feljebb, bár a Red Bull esetén ugye ez sem lenne meglepő, hiszen a határ a csillagos ég. Maga a megkeresés is, ha úgy tetszik, abszurd volt, hiszen kezdetben, a fejvadász-protokoll szerint csak annyit tudott, hogy egy jóval kisebb volumenű, kisebb szervezeti struktúrájú vállalatról van szó – csak a léptékre némi adalék, a Mondeleznél olyan márkákért felelt, mint a Győri Keksz, a Milka, a belVita, a 7days vagy az Oreo. Aztán mégiscsak elindult a kilenc állomásos casting, ami önmagában is emlékezetes journey marad, hiszen olyan globális szakembereket ismerhetett meg, akikről tudta, hogy harminc év után is tanulhat tőlük. De mire föl az izgalom, mit tud a Red Bull – kérdezzük. „A nagy cégek döntéshozatali folyamataiból következik, hogy – leegyszerűsítve – a nagy hibák és a nagy csodák lehetősége is kizárt. A közreműködő vállalatok viszonylag hasonló szerkezetben, hasonló célokkal szép ütemesen képesek fejlődni, hiszen ez a dolguk. Itt, a Red Bullnál viszont teljesen más a tempó” – fogalmaz a szakember és mi meg kezdjük érteni, hogy milyen egy anyahajóról átülni egy motorcsónakba. „Egy számomra mindig is vonzó brand, a lényegesen nagyobb lokális döntési lehetőség és a növekedési program együttesen olyan kihívást jelentettek, amire erős és kíváncsi igen volt a válaszom” – tudjuk meg a fő motivációt.

A végtelenbe és tovább

Oké, akár még a nosztalgia is bekúszik, hiszen van az a korosztály, és azon belül is az a fogyasztó, akiknek a Red Bull volt az első, sőt olyannyira, hogy nem is volt aztán más. Egy ismeretlen termék ismeretlen piaca volt Magyarország az induláskor, ám mégis ekkor vált „nemzetközivé” a cég, hiszen az addig csak az osztrák piacon jelenlévő energiaital másodikként a magyar piacot célozta meg. Gábor számára maga a márkasztori is roppant vonzó volt, hiszen mindaz, amivel ma azonosítható a márka már az indulásban is tettenérhető. Az akkoriban a negyvenes éveiben lévő, a 2022-ben elhunyt alapító, Dietrich Mateschitz ötletéből roppant rövid idő, alig negyven év alatt épít föl egy olyan vállalatot, amelyiknek focicsapatai, Forma-1-es csapata roppant erős társadalmi víziója van, de mindezeken túl mindig ott van egy fricska, egy kiszólás, egy kacsintás: don’t take yourself too seriously – és ez a kettősség az, ami Gábort beszippantotta, annak a lehetősége, hogy mikozben nagyon is komolyan építkeznie és növekednie kell, hiszen mégiscsak egy üzleti vállalkozásról beszélünk, de mindig van lehetőség egy meghökkentő, addig sosem volt, vagy újrafelfedezett pillanatra.