fbpx

Likőrrel az élet

Oct 15, 2023INTERJÚ

interju okt 2023 feature

Show, zsebkönyv, munka – mi az? Kovács Dávid Gábor esetében rávághatnánk hogy likőr és égetett szesz! És mivel azon kevés szakemberek közé tartozik, akik egész pályájukon más-más márkákkal ugyan, de ugyanazzal a termékkel foglalkoztak, így összefüggéseket, történeti ívet és iparági sajátosságokat is kerestünk együtt a Zwack Unicum Nyrt. egy éve kinevezett marketingigazgatójával.

Úgy alakult, hogy már a főiskola utáni rövidebb ügynökségi szakaszban (McCann-Erickson és Saatchi & Saatchi) is rögvest belebotlott a Ballantines-ba. Persze akkor még csak egy izgalmas világ körvonalai rajzolódtak ki előtte, amiből később rendezvények (Whisky Show) és könyv is lett (Whisky Zsebkönyv), nem is beszélve arról a negyedszázadról, amit az iparágban eltöltött. Ha ehhez a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanácsban végzett munkáját is hozzávesszük, nem marad olyan szög, amiből ne lenne rálátása a piacra.

Felelős kortyok

Az egyik legfontosabb, a társadalmi felelősségvállalás és az erre való szándék iránti elkötelezettségünket és érzékenységünket is felvállaló támánk, amit a szakember elé hoztunk, az a felelős fogyasztás. Dávid az e köré épülő bizottságnak is tagja volt a Szövetségben, tehát az élvonalból követte akár a törvényi szabályozás, akár az önként vállalt etikai normák hazai kialakulását és jelenlegi folyamatait. „Mert van a hivatalos szabályozás, aminek eleget kell tenni, és természetesen mindig lehet többet is vállalni” – mondja a szakember, azt pedig már mi tesszük hozzá, hogy egy olyan kiemelten erős pozícióban, ahol a Zwack helyezkedik el, ez példamutató is lehet.

Egy vállalat nyilván nem tud, de nem is feladata nevelni, vagy elvégezni mondjuk az oktatás, vagy akár a család feladatát. Ám képes megfelelő információval, adatokkal és azok világos és áttekinthető közlésével hozzájárulni a felelős döntések meghozatalához – kezdjük a keresgélést a nemzetközi színtéren. Az angolszász piacokon például a palackokon már megtaláljuk a unit-okra bontott mennyiségi tájékoztatást. A unit szám amúgy az a heti mennyiség, ami alatt még nem számít a fogyasztó problémás ivónak, tehát bizonyos kockázatokat el tud kerülni, ha nem iszik az adott egységnyi mennyiségnél többet. Persze kevesebbet mindig ér és szabad; Nagy-Britanniában például ez az ajánlás heti 14 unit. Hogy is kell elképzelnünk 14 unitot:

picture 1

Forrás: bbc.com

(Az adott országok irányelveit amúgy bővebben itt lehet böngészni)

Kacskaringós egyenes

 0000 layer 2

Megértjük, ha a mégoly tanulságos közszolgálati egészségtudatosságon túl más témák is érdeklik az olvasókat: minket is. Például a Zwack és Dávid útjainak kereszteződése, amivel kapcsolatban adódik a kérdés: mi tartott ennyi ideig?
„Amikor épp Frankfurtban dolgoztam az akkori munkahelyemen, akkor mondogatták a kollégák, hogy van ám egy másik magyar is a cégnél, csak ő a milánói irodában. Hamarosan kiderült, hogy Zwack Sándorról van szó, akivel így valóban évtizedek óra rálátunk egymás pályájára, találkoztunk szakmai rendezvényeken, a Szövetségben is. Aztán tavaly pedig minden összeállít ahhoz, hogy ténylegesen is együtt dolgozzunk” – idézi föl a Soroksári útig vezető ívet a vezető.
Az amúgy roppant kis fluktuációval működő cégben nem egy pozíció akad, ahol már a második-harmadik generáció óta egy-egy családból érkeznek a munkavállalók. „Néha viszont jól jön a frissítés, és a marketing pont az a terület, ahol egy új nézőpont, egy másféle szemléletmód jótékony hatással lehet a meglévő erős alapokra is” – mondja Dávid.

Releváns tartalom

 0001 layer 1

A rá és a csapatára háruló feladat bőven túlmutat az Unicumon, hiszen a többi között a Kalinka, a Fütyülős, A St. Hubertus vagy a Kalumba éppúgy koncepciót, ötletet, törődést igényel, mint a 180 országban 200 márkával jelenlévő óriás, a Diageo márkái (pl.: Johnny Walker, Tanqueray, Baileys, Smirnoff), mégha utóbbinál számos irányvonalat globálisan meg is határoznak. Az óceánnyi mennyiségű shot és long drink közepette adódik a kérdés, hogy mennyi időbe is telik, amíg akár egy erőteljesebb mozdulat is megérződik egyáltalán a marketingkommunikációs anyahajó irányvonalán, de az ebbéli bizonytalanságunkat eloszlatja a szakember: alapvetően finomhangolásra volt és van szükség. „Örökzöld téma a nyitás a fiatalabb generációk felé, persze az is csak releváns tartalommal. Az Unicum esetében például a reklámfilmjeink is évekig aktuálisak maradhatnak: a tavaly karácsonyi filmünk (Haumann Péterrel és Mátéval) érzelmileg is erősen bevonta a közönséget. Itt nem úgy pörgős a tempó, hogy állandóan új tartalmakkal kellene előrukkolnunk” – tudunk meg keveset az amúgy jól őrzött marketingkoncepcióból.
„Természetesen az viszont nem kérdés, hogy a közösségi médiás jelenlétnek már más a mintázata, ezt folyamatosan kutatni kell, hogy miről beszél, milyen értékeket próbál átadni, beszél-e egyáltalán valamiről. Termékfotókkal és/vagy más tartalommal legyünk-e jelen” – merészkedünk tovább a marketingműhelybe. „A mindenkori Unicum az elmúlt 200 évben mindig is követte, hogy hol és min keresztül lehet tartalmat közvetíteni egy-egy célcsoportnak. Mi is ugyanezt tesszük, amikor az újabb és újabb platformoj esetében eldöntjük, hogy nekünk való-e” – húzza meg az évszázadokat összekötő szálat a vezető. Mindezt pedig az alkoholos termékekre vonatkozó – az egyes piacokon sem feltétlenül megegyező – jogi szabályozásnak eleget téve kell tenniük, ami legalábbis éberré teszi az iparági szakembereket.

Nyílt vizeken

Kihajózva térben és időben is a Soroksári útról könnyen évezredek nyílnak meg, hiszen Dávid kutatja is az alkoholfogyasztás kultúrtörténetét. Földrajzi elhelyezkedés, történelmi hagyományok, szokások között navigálunk, amely infomorzsák között a négyezer-féle whisky-nél és az 1516-os (!) német sörtisztasági törvénynél még mi is megszédülünk picinyt. Tudta-e ön, hogy van olyan márka, méghozzá a Weihenstephan amelyik még így is hosszabb ideje főzte a törvénytelen (azaz 1516 előtti) sörét, mint a törvényest? Na, ugye. A keserűlikőrök körül mindig is volt valamiféle varázs, titokzatosság, éppúgy a szerzetesek, mint a Zwack esetében. Egy merész mozdulattal máris újra a kortársban találjuk magunkat, hiszen a szponzorációs együttműködéseket firtatva is színes listát kapunk: Hallott Pénz, Dzsudló, Beton.Hofi vagy éppen Wossala Rozina is a márka pertnere. Ahogy visszaosonunk a marketingműhelybe, megtudjuk, hogy több kisebb kreatív műhellyel is együtt dolgoznak, teret és lehetőséget adva, hogy ki-ki ráérezzen a neki való feladatra.