fbpx

Adwerk Ajánló / október, 2023

Oct 15, 2023AJÁNLÓ

#Nyár, fesztivál

#Ősznyitány


#Magyarázat mindenre

ajanlo okt 2023 feature
SZEMLE © Gálos Mihály Samu

Az utóbbi hónapokban naplószerűen gyűjtöttük össze mindazokat az élményeket, amelyek hatással voltak ránk, amik mellett nem mehettünk el úgy, hogy 2 vagy 12 sorban ne hagyjunk nyomot utánuk. Így vissza és előre is az időben kéthavi esszenciát vontunk meg és ki.

Nyár, fesztivál

 0001 c2

Az idén visszatértünk a tematikus napozáshoz, azaz energiatakarékos sétamennyiséggel területről-területre dedikált napokon merítettük ki a Sziget-kvótánkat. A színház- és cirkuszi programok azonban borították a tervet: a tervezettnél háromszor több időt töltöttünk végül ezeken a helyszíneken az elképesztő felhozatal miatt.
Aztán olyannyira elkapott bennünket a felfedezés öröme, hogy amikor tízezrek Billie Eilish-eztek, addig minagyjából nyolcan a jéghidegre hűtött Magic Mirrorban egy kortárs izraeli tánctrió megrázó előadását néztük éppen. Amit egészen biztosan elhoztunk a Szigetről az a
Cirk La Putyka és a Cirque Alfonse előadásainak egy-egy erősebb pillanata.

 0000 c

Ősznyitány

 

Színházi lendületünk a szeptember beköszöntével sem hagyott lejjebb, hiszen mindjárt itt volt a két helyszínen is zajló Szemle+ a Városmajori Szabedtérin és a margitszigeti Kristály Színtéren. A fesztivál az évad legjobb vidéki és határon túli előadásait hozza el a fővárosba, és díjakat is osztanak: a városmajori szakmai zsűri a legjobb előadás díját a Miskolci Nemzeti Színház Hunyady Sándor: Feketeszárú cseresznye című előadásának ítélte, míg a Kristályban a zsűri döntése alapján a legjobb kamaraelőadás Göndör László és Katona Éva Nagymamával álmodtam című produkciója volt.

ajanlo okt 2023 img2SZEMLE Nagymamával @ Ofner Gergely

Előbbi a jó értelemben vett népszínházi hagyományokkal és eszközökkel (látványos táncos elemek) operáló előadás, amely bár megpróbálkozik a darab igen nehéz alaptémájának értelmezésével (magyarok és szerbek együttélése a Trianon előtti és utáni Vajdaságban), mégis hagy valamennyi hiányérzetet etéren. Nem úgy a mindeközben zajló személyes dráma tekintetében, ami a darab 1930-es megjelenésekor is, sőt még most is modern párkapcsolati felfogásról tanúskodik, és amit a miskolciak is erősebben rajzoltak meg.
A kamara-győztes Nagymamával álmodtam merész és megrázó kísérlet a szintén többgenerációs trauma, a holokauszt családon belüli – ha nem is feldolgozására –, de legalábbis szóba hozására. Ráadásul Göndör egy többféle technikai és műfaji eszközt használó monodrámát alkotott, amelyben egyedül a színpadon villantja föl nagymamája életénkeresztül mindannyiun 20. századi nyomorát. A humor, a járvány okozta lezárások miatti egymásrautaltság, az abszurd azonban megadja a váratlan összekapaszkodás enyhét is.

atfoo okt 2023 img

Leenane-szepe Mucsi Zoltán @ b32


A Szemle után egy másik feszt szintén díjnyertes darabjára is elzarándokoltunk, méghozzá a Vidor Fesztivál legjobb kamaraelőadásának járó Pierrot-díjat elnyert Leenane szépét néztük meg. Martin McDonagh-ba amúgy is csak az nem botlott bele eddig, aki tényleg ki akart térni előle, hiszen az ír író, rendező, forgatókönyvíró és producer gazdag munkássága az In Bruges (Erőszakik)-tól a Leenane-trilógián át a Tom Waits-cel közös színpadi produkciókig roppant súlyos. A b32 Kultúrtérben látható előadásból Mucsi Zoltán csodálatos csendjeit, rezzenéstelen pillanatait hoztuk el.
Levezetésnek pedig mindenképp ajánlatos a megnyúló pompás őszben a Magyar Zene Házába is tennünk egy kitérőt, hiszen a Hangdóm új, Csontváryra komponált előadása sokak régi álmát viszi vászonra: létezik az a pillanat ugyanis, amikor A cédrus ágai beborítanak bennünket. Mndehhez csodálatos zenei válogatás járatja csúcsra a dóm különleges sound systemét.

ajanlo okt 2023 img

csontvary hangdom @MZH

Magyarázat mindenre

plakat magyarazat mindenre
Reisz Gábor pontosan tudja, hol élünk. Ülök a moziban és látom az életem az ő szemüvegén keresztül és vásznon lévők életének tükrében. Minden apróbb és nagyobb részletet ismerek. Mindent értek és minden úgy van, ahogy látom. Tökéletesen megformált karakterek, zseniális színészi játékok. Znamenák Istvánt, illetve az általa megformált középosztálybeli apa figurát mindenki ismeri, nemcsak én. Ő a szomszédunk, a kollégánk vagy az ismerősünk ismerőse, vagy épp a rokonunk. Ugyanígy ismerjük a feleségét (Urbanovits Krisztina), a fiát (Adonyi-Walsh Gáspár) , a fiú tanárát (Rusznák András), annak feleségét, a fiú barátnőjét. És éppen ettől olyan fájdalmas – miközben bájos, könnyed, vicces is egyszerre – mindaz, amit látunk. Együtt mind, akik itt élünk, juttatuk magunkat ide. Az alaptalan vádak, amiket a másik fél megkérdezése nélkül elhiszünk, az apró és nagy hazugságok, a képletes beszéd, a sorok között olvasás, a Nyugatra vágyódás, a feljelentgetés puha paplannal kibélelt korcs demokráciájába. Eközben tesszük a dolgunkat a kisebb, nagyobb buborékjainkban, minden oldal a sajátjában, dühöngünk a többiek, a másképp gondolkodók miatt, és szépen eltelik az életünk. Bízhatunk abban, hogy a gyerekeinknek jobb lesz, de már a szüleink is ebben bíztak, s bizony nem lett jobb. De adja Isten, hogy ne így legyen (de valahogy azt hiszem, hogy mi bizony – igen, mi magyarok – mindig képesek vagyunk, voltunk és leszünk belelépni ugyanabba a folyóba.) És végül, de nem utolsó sorban köszi mindenkinek, akinek ehhez a filmhez köze volt. Ábel  – Adonyi-Walsh Gáspár György –  Znamenák István Jakab – Rusznák András Erika – Hatházi Rebeka Dorka – Sodró Eliza Janka – Kizlinger Lilla Judit – Urbanovits Krisztina Rendező, forgatókönyvíró: Reisz Gábor Producer: Berkes Júlia Koproducer: Prikler Mátyás Executive producerek: Petrányi Viktória, Mundruczó Kornél, Gyárfás Eszter, Sós Judit Társforgatókönyvíró: Schulze Éva Operatőr: Becsey Kristóf, Vágó Gorácz Vanda, Reisz Gábor Gyártó Proton Cinema, MPhilms Támogatta AVF-Szlovák Audiovizuális Alap Forgalmazó Cirko Film
adwerk 0000 magyarázat mindenre 4 foto vajda réka

magyarázat mindenre @ Vajda Réka

adwerk 0003 magyarazat mindenre 1 foto vajda réka fullsize

magyarázat mindenre @ Vajda Réka

adwerk 0002 magyarázat mindenre 2 foto vajda réka

magyarázat mindenre @ Vajda Réka