fbpx

Adwerk Ajánló / május, 2023

May 2, 2023AJÁNLÓ

#Romokból


#
Vad Fruttik: Elválaszt


#Újra Piknik a Nomádban

nomad piknik copyright_sorok péter

Nomád Piknik © Sorok Péter

Mindenhogy jó

Ha nézzük, ha kóstoljuk, ha hallgatjuk – friss ajánlónkkal csak jobb lehet. A budapesti underground szcéna kifogyhatatlan téma, van is egy új néznivaló, a Romokból. Mindeközben maghallgattuk és amgnéztük, mi történik a Vad Fruttikkal és még a hó második felére is találtunk kirádulnivalót Noszvajon.

Romokból

A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjai között április 24-én mutatták be a Toldi Moziban a Romokból című dokumentum sorozat első epizódját, ami azóta a YouTube-on is nézhető. Az első epizód a romkocsmák hőskorába utaztat vissza. Sokan elképedünk azon, hogy velünk élő történelmi színtérré váltak az áttáncolt, átbulizott éjszakáink törzshelyei, mások talán csak most csodálkoznak rá, hogy miről maradtak le, ha nem jártak ezeken a helyeken, az új generációs alterek pedig egyszerűen csak megismerik annak a bulinegyednek a múltját, ami nekik tök természetes, hogy van. Az első epizód – és a beharangozó szerint a második is – az underground és romkocsmakultúra olyan kultikus és meghatározó helyeit veszi sorra, mint a Tilos az Á, a Ráckert, a Szimpla Kert, a Szóda, a Zöld Pardon és a Grund. Megszólalnak alapítók, pultosok, dj-k és persze a vendégek, akiknek történeteit hallgatva jó felidézni, hogy milyen szabad és izgalmas hely volt Budapest 20 éve, és próbál közben az ember bízni abban is, hogy csak nézőpont kérdése, hogy mindez jelen- és jövő idő is-e. Narrátor, host: Péterfy Bori, Szereplők, többek között: Németh Vladimir (Vova), Szabó Győző, Ónodi Eszter, Döbrösi Laura, Bíró Kriszta, Csemer Boglárka, Makranczi Zalán, Nagy Zsolt, Bauxit, Kollár-Klemencz László, Papp Szabolcs, Szilvási István, Linczényi Márkó, Závada Péter, Janklovics Péter, Szeder-Szabó Krisztina, Grecsó Zoltán, Torres Dani, Foitl András, Szabó László, Zsendovits Ábel, Elek Imola, Gyüre Judit „Judy”, Kautezky Dávid, Rozgonyi Zoltán, Pálffy András, Mann Dániel, Kováts Péter „Pedro”, Györkefalvi Péter, Szűcs Péter „Szepe”, Tóth Imre, Bankó Ákos, Popovits Dávid, Nádas Patrik, Lugosi Attila, Neumann Alex.Producer: Rajnai György, co-producer: Jumpcut Productions, rendezők: Csizmadia Attila, Sipos Bence, Molvay Norbert, vezető operatőr: Füzesi Tamás.
ajanlo maj 2023 romok

Vad Fruttik: Elválaszt

Aki mostanában volt életében először Vad Fruttikon, annak valószínűleg nincs abban semmi különös ahogy az együttes a rock, az indie pop és az elektronika elemeit vegyítő atmoszférája fölhangzik. Akit érdekelnek a belügyek, az már sok helyen és sokat olvashatott arról, hogy jelentős változások történtek a csapaton belül. Ahogy ők, úgy mi is nyithatunk egy új lapot: adott egy új lemez és volt egy nagy, teltházas Müpa-koncert.

„Valami hihetetlen jót tett a zenekarral, hogy iamyank belépett, csoda az összes elektronikus téma, amit az új lemezhez hozzáadott” – hozzászólás az új lemezhez a YouTube-on.

Iamyank az elektronikai színtér egyik legizgalmasabb hazai alkotója, őszintén szólva az a meglepő, hogy eddig miért kapcsolódott össze, ami nyilvánvalóan összetartozik. Míg Likó Marcell a mai magyar előadóművészeti kínálat egyik legkarizmatikusabb figurája, addig Iamyank pedig képes a Vad Fruttik-világ mögé/elé/közé hangzásbeli víziót is dekorálni. Távolról se illusztrációnak gondoljuk mindezt, hiszen elválaszthatatlan része a megszólaló daloknak: sokkal inkább egy éteribb, néhol húsbavágóbb, esetenként lebegősebb, máskor monumentális hangzás az, ami a kezei közül kikerül. A szövegekkel, ahogy eddig is, van dolguk a koncert után is, a foszlányok, amik elkísérnek nemcsak valós, hétköznapi helyzeteket „Maradni kéne, itt kéne maradni, szaladni kéne, el kéne szaladni” (Kollázs); „Kint plakátokra nyomják ki, hogy éppen kit kell utálni és poszterekről fenyeget a keresztényi szeretet” (Kegyelem), hanem szokás szerint egy-egy belső utazás pillanatait is megörökítik: „Nekem a tudat ad szabad utat” (Üzenet), „Ülök a múltamon, körötte vasbeton” (Elég).
Elnézve a koncertnaptárat, annak mindenféleképpen drukkolhatunk, hogy a szezon további fellépésein ezeket a szövegeket lényegesen jobban hallhatjuk majd. A Müpából is van azért mit hazavinni: a Vad Fruttik jobban színpadra való, mint valaha.

2022 2023 tavasz 230421 vad fruttik c csibi szilvia müpa csi20230421 42
© Csibi Szilvia, Müpa
2022 2023 tavasz 230421 vad fruttik c csibi szilvia müpa csi20230421 27
© Csibi Szilvia, Müpa
2022 2023 tavasz 230421 vad fruttik c csibi szilvia müpa csi20230421 14
© Csibi Szilvia, Müpa

Újra Piknik a Nomádban

A májusi Piknik a Nomád lassanként ikonikus, éves nagyrendezvénye, amikor jellemzően az is kiderül, hogy milyen újdonsággal vágnak neki a nyári főszezonnak. De aki csak láblógatva, pléden üldögélve, a nyilvánvalóan szemtelenül korai hosszúlépés hatására lelezulva bambulna, az is a legjobb helyen jár, ha valamiben, ebben igen erős a Nomád.
Családias, de mégis professzionális, spontán hatást keltő, ám igen jól szervezett bulikat tudnak összehozni, ami az évek során a védjegyükké vált. Tessék csekkolni dén május 21-én 12 és 6 óra között a Nomád Völgyben.

Regisztráció itt: https://nomadhotel.hu/rendezvenyek/piknik

Éttermek: Anyukám mondta, Encs; Rosinante Fogadó, Szigetmonostor; Hotel Botanica, Dánszentmiklós; Szabi a Pék, Szentendre; Macok Bisztró, Eger; A Séf és a Kertész, Pócsmegyer; Fázis Koszt & Kávé, Eger; Nomád Hotel/Trakta, Noszvaj
Borászatok: Kovács Nimród, St. Andrea, Bolyki Jani
Csoki: Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda, Sopron
Sör: Beertailor
Kávé: One Eleven, Sopron

nomad piknik plakat