fbpx

Adwerk Ajánló / március, 2023

Mar 1, 2023AJÁNLÓ


#Izgalmas időszakik a Kiscelliben


#
Kitelepítés – egy súlyosan lebegő könyv

#Pár jó falat – A SVÉT ismét visszatér Szentendrei-szigetre

adwerk átfogó

Ideje volt, hogy véget érjen a tél, még akkor is, ha nem volt nagyon durva, de a sötétből már szívesen megyünk a fény felé. Tavaszköszöntő és egyben kutyabarát ajánlónkban: kiállítás, könyv és gasztro – mi behúzzuk ezt a hármast márciusban és egy erős szezonnyitánnyal váltunk évszakot.

Izgalmas időszakik a Kiscelliben

Rég jártunk a Kiscelliben, ez tény, de ha már ott voltunk, elcsúszott egy sima munkanap, annyi mindent láttunk. Az állandókra most nem térünk ki, viszont jöjjenek a még egy teljes hónapig megtekinthető időszaki ajánlatok:

– VAU! A fővárosi kutyatartás kultúrtörténete

A március 26-ig nyitva tartó kiállítás egy csudaklassz tárlat, érdekes, vicces, hasznos és megannyi információ gyűjteménye. A legjobb értelemben teljesíti a múzeumi szórakoztatás misszióját, miközben számos olyan részletet, korabeli szokást mutat be, amit a jólértesültek mosolyával mesélhetünk tovább. Kiskutyák, nagykutyák, ölebek és arisztokraták, házőrzők és munkaebek, harcosok és segítők, rendőrök és élsportolók: megannyi ok és okozat, amiért érdemes ellátogatni az amúgy is minikirándulásnak beillő sétába illesztve a múzeumot. És ami a legjobb az egészben, hogy a kiállítást kutyák is megnézhetik, persze szigorúan pórázon.

– Elmozdul a fal – Mácsai István a Kiscelliben

Nehéz és feszítő kényszer lehet önmagában is az alkotás, pláne ha megrendelésre és darabszámra is stimmelnie kell. Márpedig Mácsai István életének meghatározó része volt a Képcsarnok számára készített megannyi munka és az az okozta stressz. Erről az aspektusról, azazhogy hogy nemcsak a szűkös, hanem a túlzott alkotási lehetőség is nyomasztó lehet, viszonylag ritkán esik szó, ám nem ez volt az egytelen furcsasága a Kádár-kori műkereskedelemnek. Mindenesetre Mácsai (a színész-rendező Mácsai Pál és a zenetörténész Mácsai János édesapja) mindemellett folyamatosa festett, fényképezett, filmezett és naplót írt, így bőven több bomlik ki az életműből, ha időről-időre visszatérünk hozzá. A Kiscelli Múzeum impozáns templomterében megejtően közvetlen egyszerűséggel, vagy éppen nagyon is grandiózus gesztusokkal villan most föl ez a talányosan ismerős életmű. http://www.kiscellimuzeum.hu/idoszaki_kiallitasok
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Kitelepítés – egy súlyosan lebegő könyv

Ha azt mondjuk, kitelepítés, akkor a magyar történelem megannyi nehéz fejezetéből kásásan hangzik el a releváns kérdés: jó, de melyik? Mindig van újabb, amit fölfedezhetünk. Ezúttal Visky András erdélyi magyar író történetén keresztül látunk bele egy nemcsakhogy hívő református, hanem még erdélyi magyar család életébe Ceaușescu kommunista Romániájában. Ha karikázni kezdjük a szép, nehéz vagy mély mondatokat, hamar fölhagyhatunk vele, mert abból rengeteg van a könyvben. Nem is csoda, hiszen egy hétgyermekes család Duna-delta vidéki kényszermunkatáborbéli napjaiban hogy is ne lenne mélység vagy nehézség.
A református lelkész családfő ismeretlen helyszínen, börtönben van, az édesanya pedig a dadusként a családhoz szegődő segítővel vészeli át a kitelepítés kutyakemény viszontagságait. Ami viszont el- és felemeli az olvasót, az éppen a szépség, a reális, megdöbbentő, perlekedő hétköznapi szépség, amelyet az istenhit és a szülőpár közötti szerelmi kapcsolat rajzol ki.
Távolról se súlyos, ájtatos hitre gondoljunk, hanem élő, vibráló, az Istennel párbeszédben élő napi valóságra. Egy egyenrangú kapcsolat dinamikája sejlik föl nemcsak a Teremtővel folytatott vitákban, hanem a házastársak között is. Amire könnyen rávághatnánk, hogy ó, mennyire modern, de a mély, ragaszkodó emberi kapcsolatokban ez így van, amióta világ a világ, van erre nézvést pár ezer éves irodalom is, meg talán a Teremtésben is efféle kódokkal lettünk ellátva.
A Kitelepítés képes arra, hogy egy idő után a történeti szál fölé emelje az olvasót és noha a kíváncsiak vagyunk, miként is alakul a család sorsa, de jóval többet kapunk egy történetnél.
A belső szabadság kiskátéját.

Pár jó falat – A SVÉT ismét visszatér Szentendrei-szigetre

2012 februárjában tartotta legelső rendezvényét a SVÉT, azaz a Stílusos Vidéki Éttermiség az ötletgazda és alapító Rosinante Fogadóban a Szentendrei-szigeten. Azóta pedig minden évben más-más vidéki városban tartják a nagy éves rendezvényüket.
Ám az alapítás óta eltelt 12 évben nemcsak újabb éttermek csatlakoztak az alapcsapathoz, de a rendezvénynaptár is színesedett. Az egyik, és talán a legvidámabb szín ezen a palettán a tavaszváró MINI SVÉT, amit idén március 25-én tartanak szokásos helyén, a Rosinante Fogadóban.
Ahogy minden évben, így idén is itt lesz a balatonszemesi Kistücsök (Jáhni László), a noszvaji Nomád (Balogh Bari), az egri Macok (Macsinka János), a helyi A Séf és a Kertész (Horváth Gábor) és természetesen a házigazda Rosinante (Ódor Gergő) konyháján is készülnek kóstolóadagok. Idén új vendégeket is fogad a MINI SVÉT: a Páskom 1802, a lajoskomáromi gasztroműhely séfjeit, Ruprecht Lászlót és Ádám Csabát; a soproni Harrer Cukrászda és Csokoládéműhelyből Harrer Bea süteményekkel és kézműves csokoládékkal a győri Búzakék Pékségből Takács Gábor croissant-variációkkal, vadkovászos kenyerekkel és péksüteményekkel érkezik Szigetmonostorra.
És ha valaki még nem járt SVÉT-en annak eláruljuk, hogy itt is az a csudaklassz, hogy egy utazással több mint fél tucat vidéki vendéglátóhely ízeit ismerheti meg. Ez a kis utazás pedig megkönnyítheti egy következő belföldi gasztroutazás célpontjának kiválasztását is. Ehhez pedig nem kell mást tenni, mint regisztrálni, a belépés ugyanis ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A kóstolóadagok pedig készpénzzel is és bankkártyával is megvásárolhatók. Ja, és a kutyáját sem kell senkinek otthonhagynia, de póráz azért mindenkinél legyen. Ha pedig megviccelne minket a tavasz, akkor kellhet esőkabát és pulcsi is, de a bármilyen is lesz az időjárás, MINI SVÉT lesz!

Regisztráció ITT

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk