fbpx

Adwerk Ajánló / február, 2023

Jan 31, 2023AJÁNLÓ

#Minél abszurdabb

#Álmodozva, megkóstolva

#Férfibarátság

adwerk átfogó

L’art pour l’art, Váncsa, Beck, Grecsó – ezzel csak kihúzzuk a telet. Január végi ajánló az évindítás könnyedségével és nehézségével.

Minél abszurdabb

A magyarországi egyetlen abszurd humort játszó L’art pour l’art Társulat 1986-ban alakult, akkor még Laár pour L’art Társulat néven. Kezdetben főként egyetemi klubokban léptek fel, majd 1991-ben elkészítették első önálló televízióműsorukat, ami meghozta az országos sikert is. Majd kisvártatva megszületett a Besenyő család is, akik most újra országjárásra indulnak. Illetve sokkal inkább repülésre, hiszen tavaly év végén nem csak tagcsere, de névátvarrás is is történt a társulatban. Laár András ki-, Stefanovics Angéla belépett a L’art pour l’art Légitársaságba. Így mostantól az abszurd humorú felhőtlen szárnyalást Dolák-Saly Róbert, Pethő Zsolt, Szászi Móni, valamint Stefanovics Angéla Jászai-díjas stewardess szolgáltatják. A biztonságos utazást pedig a magasan kvalifikált földi személyzet segíti, többek között Naftalin Ernő „prolihisztor”, Besenyő Maaargit és Zigóta, Anti bácsi, és Pandacsöki Boborján, a rekord-rekorder. De színre lép Cica és Kanca, az öntudatlan barátnő-páros, kiderül az is, hogy mire gondolt Leonardo Da Vinci, miközben a Mona Lisát festette, bónuszként pedig, Dr. Keselyűné, Dr. Dögevő Virág ügyeletes ornitológus ismerteti a nézőtéri madártartás illemtanát.

02.08. Marczibányi Téri Művelődési Központ, Budapest
02.09 Agóra Veszprém Kulturális Központ

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Álmodozva, megkóstolva

Váncsa István újságíró, az Élet és irodalom a fanyar humorú, ironikus publicistája éppen 20 évvel ezelőtt jelentette meg első szakácskönyvét, az Ezeregy receptet, amit azóta majd fél tucat követett.
A legutóbbiban, az Évszakok ízeiben sem csak receptek olvashatók, és akár főzés nélkül is szórakoztató olvasmány. Ember legyen a talpán, aki képes lesz megállni, hogy a négy évszak alapanyagairól olvasva ne induljon el a mindjárt bekövetkező a tavaszi szezonban spenótot, édesköményt, tarlórépát, medvehagymát keresni, beszerezni.
Amíg pedig végre tényleg beköszönt a tavasz, addig pedig marad az olvasás, ami 240 recept esetében kitarthat egy darabig.

Váncsa István: Évszakok ízei, receptek és történetek
(Open Books, 2022, 5999 Ft)

Férfibarátság

Mivel létezik a szó, és ha van is némi jókais-márais pátosza, ugyanakkor mégis értjük, mit jelent. Valami mély kötődést, tűzön-vízen-átkelést, kitartást és szemérmességet.
Jelen esetben két alkotó kapcsolódását figyelhetjük már egy ideje, a Rájátszásban már egyértelműen kihallatszott Beck Zoltán és Grecsó Krisztián egymásra rímelése, világuk egymásba kapaszkodása, ami később önálló alkotói folyamatba hömpölygött-csörgedezett.
Egy zenész ír, egy író zenél és mindezt együtt is szeretik tenni; jön át a színpadról, ahol közös albumukat mutatják be. Több ez, mint „sima” versmegzenésítés, vagy az eredeti dalszöveg parafrazeálása: nagykomolyan, játékosan, életre-halálra, vagy épp a csikók nyeretlenségével – megannyi módon fonódik egymásba a két művész világa.
Van egy pont az estjükön, amikor már mindegy is, mit csinálnak: áll két ember a színpadon, akik törődnek egymással és fontosak egymásnak, nincs ennél lényegesebb emberi küldetés.

Hoztunk valamit magunkból (színpadi est és lemez)

Beck-Grecsó: Hoztunk valamit magunkból © Müpa
kiflikék adwerk
Grecso-Beck © Csibi Szilvia, Müpa
kiflikék adwerk
Grecso-Beck © Csibi Szilvia, Müpa