fbpx

Adwerk Ajánló / október, 2022

Oct 4, 2022AJÁNLÓ

adwerk átfogó
Janoska Ensemble © Andreas Bitesnich

Vannak hangok és dallamok, nomeg olyan színpadi jelenlét, ami nem ereszti az embert. Ott akarsz lenni, benne a varázslatban, csak figyelni és hagyni, hogy elvigyen az élmény messzire. Abszolút más okokból, más temperamentummal, más gyökerekkel, de friss Ajánlónk két főszereplője képes erre a hatásra. VIGYÁZAT: október 11-én és 12-én mindez át is élhető Budapesten!

A Liszt Ünnep nemcsakhogy megkapaszkodni próbál a hazai kulturális kínálatban, hanem ha lehet, egy lapáttal még a tavalyi merítésre is rátett. Ők is igazolják azt a furcsa érzést, ami mindutelen elkapja a programokra igyekvő kultúrafogyasztót: mint amikor a tűzijáték végén már azt hinnénk, hogy kezdenek kifogyni a patronok, előkerül még egy csomó nagy dobás. Sose érnénk a végére, ha el kezdenénk belegondolni, milyen forgatókönyvek jöhetnek a hazai kulturális szcénában, látjuk ennek már egy sor előjelét, így gyarló módon inkább belevetjük magunkat abba, ami még van.
A műfajilag gazdag felhozatalból, most a Janoska Ensemble-t emeljük ki. Az együttest 2013-ban alapította a három pozsonyi születésű Janoska-fivér, Ondrej, Roman és František, valamint magyar származású sógoruk, Julius Darvas. Nem mindennapi karrierkezdés volt az övék: többek közt a világhírű szoprán, Anna Netrebko szorgalmazta, hogy alakítsanak saját együttest, majd rövid időn belül már a családi nevükből költött játékos megnevezéssel írták be magukat végleg a zenerajongók tudatába. Energiájuk, virtuozitásukat most a budapeti közönség is megcsodálhatja.
Idén is a Liszt Ünnep keretében valósul meg a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár, amely a könyvbemutatókon, író-olvasó találkozókon és beszélgetéseken túl a Magashegyi Underground, a Platon Karataev, valamint Henri Gonzo és a Papírsárkányok koncertjével várja a látogatókat, a tavalyi Margó-díjas szerző, Halász Rita Müpa-beli estjén pedig Pálos Hanna és Beck Zoltán is közreműködik majd.

(Zeneakadémia, október 11., kedd, 19h30)

A vándormuzsikusok öröksége

Meg nem mondjuk már, mikor volt az a pillanat, amikor Sam Lee magával ragadó, csendes, mély hangja egy angol népdalon keresztül egyszercsak bekúszott az életünkbe, de attól kezdve olyan, mintha mindig is ott lett volna.
Ugyan másik generáció, de képzeljük el a brit Sebő Ferencet, hiszen Lee is gyűjt, szervez, hagyományokat ápol és őriz. És valóban szedte is a sátorfáját, hogy a vándorzenészek és a muzsikus cigányok között, lakókocsikban jegyzetelve megtanulja a skót, ír balladákat, dalokat.
A Mercury-díjra jelölt énekes-zenész ezúttal legutóbbi kiadványa, a 2021-es Old Wow+ anyagával érkezik Budapestre, méghozzá lemez gitáros-producerével, a Suede alapítótagjával, Bernard Butlerrel.

(Magyar Zene Háza, október 12., szerda, 19h30)