fbpx

Adwerk Ajánló / szeptember, 2022

Aug 30, 2022AJÁNLÓ

adwerk átfogó

Miközben eliramlott, na, azért nem az élet, hanem csak a nyár, egy sokszorosan áttételes szeptember küszöbén nem maradt más, csak a szokásos: valahogy úgyis lesz. Lesznek bemutatók, lesz színház, lesznek könyvek, mozik és bulik, bólogatunk éjjel a DJ-nek és rendelünk majd még egy kört. Most mindezeket beelőzve letesszük a szezon alapját: egy könyvet, amely után tényleg kicsit könnyebb lesz.

Oliver Burkeman: Az élet rövid

Noha az angol nyelvű kiadást év elején már ajánlottuk, egyszerűen nem lehet a magyar mellett sem elmenni. Olyan kevés a józan, higgadt, okos és szórakoztató hang a zajban, hogy Oliver Burkeman-é csilingelően és tisztán kihallik.

Nemcsak éleslátásával, vagy műveltségével emelkedik ki a mezőnyből, hanem humorérzékével és remek arányérzékével: annyit és úgy oszt meg magáról, hogy éppen jólessen az empátiája. Úgy képes a „te sem vagy egyedül” élethelyzeti hasonlóságra épülő gesztust gyakorolni olvasója felé, hogy attól az egész szerencsétlenkedés hitelessé válik.
Mert miről is van szó Burkeman könyveiben? Alapvetően anti-self-help könyveket ír, de közben az erre fogékonyaknak igenis rengeteg praktikus tippet is ad. Legyen szó időbeosztásról, szabadúszásról, gyereknevelésről, párkapcsolati kérdésekről, vagy egyszerűen csak mindannyiunk jóismerőséről, a halogatásról és a prioritások felállításáról – Burkeman ezekkel mind kíméletlenül szembenéz. Nem rémüldözik, riogat vagy kinyilatkoztat: önmagán is képes bemutatni, miként mehetünk át egy olyan változáson, ami közelebb visz bennünket a saját, valódi életünk megéléséhez. Nem ad fölmentést, nem korhol: fölvázol és megmutat. Mindezt roppant komoly háttértudással, de mégis könnyed stílusban. A Cambridge-ben szocilológusként végzett szerző 14 éven át írta a Guardian This Column Will Change Your Life rovatát, aminek számos ikonikus darabja valódi mankóvá vált megannyi élethelyzetben.

A figyelmed az életed

Legújabb kötetéből most csak egy megállapítást hozunk, ami jól mutatja, hogy milyen lehet a többi, bár nekünk ezen a ponton ütött be a katarzis: „A figyelem viszont maga az élet. (…) Öregkorodban majd, amikor visszatekintesz, az alapján fogod tudni megítélni, milyen volt az életed, hogy az egyes pillanatokban, mi ragadta meg a figyelmedet. Ha tehát olyasmire figyelsz, amit nem tartasz különösebben értékesnek, akkor nem túlzás azt állítani, hogy az életeddel fizetsz érte.
Aki nehezen bírja ki a legújabb könyvik, vagy az is, aki csak nagyjából két hetente szórakozna picinyt, vagy épp nagyonis megfontolandó kérdésfelvetéseket gondolna tovább, annak meg itt az Imperfectionist, a szerző hírlevele.
Burkeman valójában ahhoz ért, hogy egyáltalán ne legyen guru, stílusa, néhol fanyar iróniája ezt szinte lehetetlenné is teszi, sokkal inkább szeretne a normális csávó maradni a szomszédból. Kipróbáltuk. Írtunk neki egy szimpla olvasói rajongó levelet, és mélyen bocsánatot kérve 3 hét múlva válaszolt is: emberien, esendően, mint a srác a szomszédból.


(Libri, 2022, 268 oldal, 4299 ft)