fbpx

Adwerk Ajánló / május, 2022

Jun 1, 2022AJÁNLÓ

#Egy jó tacót Danny Trejo-módra?

#A sörről szórakoztatóan

#Buda egyik titkos kertje

adwerk átfogó

Egy jó tacót Danny Trejo-módra?

Arra azért nyilván kevesen gondoltunk, hogy 2022-ben Danny Trejo-recepteket fogunk olvasgatni, de annyi minden másról is kiderült már, hogy megtörténhet, hogy úgy igazán azért meg se lepődünk.

Tacók, fánkok, cukrok és erős ízek sorjáznak a magyarul most megjelent kötetében, és persze ahogy egy híresség által jegyzett bármilyen szakmunkában szokás: lapozgatás közben kisebb-nagyobb sztorik is előbukkannak az alapanyag-listák között.

Trejo szabadulástörténete nemcsak szó szerint értelmezhető, hiszen valóban volt börtönben, sőt azt megelőzően javítóban is elég sok időt töltött, de a drogok is fogva tartották, amiből a sport és a színészet húzta ki.

„Lelőttek, leszúrtak, felrobbantottak és felkötöttek. Mondhatsz bármit, velem már megtörtént” – és ugyan ki ne szeretne a tacók fűszerezéséről, vagy egy jó porcukros-fahéjas fánkról egy ilyen élettapasztalattal rendelkező színész-étteremtulajdonostól olvasni?

Trejostacosborhu

A sörről szórakoztatóan

A kultúrtörténeti könyvek, amikor jók, képesek arra, hogy egy bizonyos szemszögből árnyalják a nagy kerettörténeteket, a jól ismert történelmi pillanatokat. Mennyivel izgalmasabb egy forradalom, vagy éppen egy birodalom bukása mondjuk az aktuális sörhelyzet szempontjából.

Bart Dániel persze nemcsak leönti egy adag komlóval az emberiság krónikáját, hanem a kiadói ajánlás szerint olyan kérdéseket érint: Hogyan jutottunk el a kőkorsókban erjesztett árpalétől az india pale ale-ig, a sumér Ninkaszihoz írt ódától a tévéreklámokig? Mi köze a sörnek az azincourt-i csatához és a reformációhoz? Mit léptek a hollandok a Hansa-szövetség ellen, és hogyan győzte le a beer az ale-t? Mi az a gruit, és mit jelent a sörharag? Hogyan született a modern craft-beer?

Mondjuk bármelyik alapanyag bármelyik forradalma (bor, kenyér, sör) nyilvánvalóan csak jót tehet a hazai gasztrokultúrának, de a sör esetében valahogy organikusabban zajlott-zajlik az átalakulás: mivel szerényebben hullottak a mindenféle támogatások erre az iparágra, így önazonosabb maradt a közeg: ahogy nemrégiben a Dürerben rendezett Kraft sörös rendezvényen tapasztaltuk, ahol amúgy rendes rock szólt a kóstolás mellé. Most pedig itt van hozzá a pompás olvasnivaló, Az arany folyam.

A sörről szórakoztatóan

Buda egyik titkos kertje

A Majomhoz sokféle városi hangulatot egyesít, ráadásul többféle idősíkból. Ahogy csikorog a murva a fémszék alatt, az tiszta Ráckert, ahogy sülnek a ropogós pizzák, az inkább a pesti belváros, a koktélpultnál egy kis Európa, a gineknél a nagyvilág. De persze ez továbbra is mind Buda és a Maros utca a látványosan magára találó Városmajoron belül.
A titkos jó szó, nyilván van vonzereje, még ha nem is úgy igaz, ahogy. Ki ne szeretne elbújni egy kicsit, egy zegzugosabb kerthelyiség egyik szegletében meghúzódni? Ezt mind tudja a kert, ami sokak menedéke lehet a kitörő nyárban.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk