fbpx

Adwerk Ajánló / április, 2022

Apr 26, 2022AJÁNLÓ


#
Velünk élő történetek


#Pécsen a Gasztrohős szakmai díja


#Kenneth Branagh meséi

adwerk átfogó

Mintha élnénk, olyan ez a tavasz, így moziba, étterembe és galériába is ellátogattunk. Agatha Christie-től az egyik legizgalmasabb kortárs gyűjteményen át a fenntarthatóság egyik pécsi fellegváráig vezetett utunk.

Velünk élő történetek

A Somlói–Spengler házaspár közel 30 éves műgyűjteménye Magyarország egyik legmeghatározóbb kollekciója. A hazai művészek alkotásai mellett 2002 óta nemzetközi művekkel is bűvűlt a mára 700 tételből álló gyűjtemény. Ebből a sokszáz műalkotásból választott ki Q Contemporary galéria Velünk élő történetek című kiállítására Zsikla Mónika kurátor 64 olyan munkát, amik jól mutatják a gyűjtemény főbb irányvonalait. „A Velünk élő történetek cím pedig arra utal, hogy a gyűjteményben számtalan olyan munka van, amely valóban velünk élő történeteket, társadalmilag fontos kérdéseket feszeget, akár aktuálpolitikai, akár geopolitikai vagy történelmi szempontból” – mondta el a kiállítás koncepciójáról egy interjúban a kiállítás kurátora. A szeptember 19-éig látható kiállításon Rita Ackermann, Giulia Andreani, Bak Imre, Blue Noses, Daniele Buetti, Csáky Marianne, Csörgő Attila, Marlene Dumas, Marcel Dzama, El-Hassan Róza, Olafur Eliasson, Erdély Miklós, Inci Eviner, Ex-Artists’ Collective (Kaszás Tamás – Lorant Anikó), Fehér László, Anna Hulačová, Irwin, Keresztesi Botond, Keserü Ilona, Koncz András, Kósa János, Eva Kot’átková, Friedrich Kunath, Zbigniew Libera, Goshka Macuga, Maurer Dóra, Svätopluk Mikyta, Muntean/Rosenblum, Nádler István, Nagy Kriszta, Nemes Csaba, Németh Hajnal, Paulina Olowska, Julian Opie, Grayson Perry, Tomas Saraceno, Wilhelm Sasnal, Andreas Schulze, Nedko Solakov, Daniel Spoerri, Mladen Stilinović, Kamen Stoyanov, Süveges Rita, Szentjóby Tamás, Szépfalvi Ágnes, Szinyova Gergő, Szűcs Attila, Dafna Talmor, Goran Trbuljak, Erwin Wurm művei láthatók

Pécsen a Gasztrohős szakmai díja

A múlt hónapban a budapesti vásárvárosban rendezték Sirha Budapestet, Közép-Kelet-Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítását. A kiállítás programjában idén a Bocuse d’Or európai selejtezője mellett átadták a Felelős Gasztrohős Alapítvány Gasztrohős Díj 2022 – Hazai körforgásban verseny díjait.
A szakmai zsűri díját idén a pécsi Reggeli kapta. A Reggeli az a hely, ahol nyitás óta – Magyarországon szinte egyedülálló módon – a legfontosabb szempont a fenntartható vendéglátás, a végső cél pedig nem kevesebb, mint a zero waste elérése, ami egy vendéglátóhely esetében nagy kihívás. Az alapanyagok olyan Pécs környéki helyi farmokról érkeznek, ahol vegyszermentes a növénytermesztés és az állattartás is. Ez azt is jelenti, hogy a kínálatban nincsenek például citrusok. Nincs narancslé, de limonádé sem, viszont vannak hidegen préselt gyümölcs- és zöldség juice-ok. Szendvicsek, tojásételek, pékáruk, természetesen vegetáriánus és vegán verziókban is. A tér maga pedig egész egyszerűen marasztalja a vendéget: tágas, nagyívű és barátságos.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Kenneth Branagh meséi

Jó, a Belfastra készülünk, de végülis a tavaszi szünet a többgenerációs Halál a Níluson-t hozta. Sosem egyszerű egy Agatha Christie-műből hasonlóan lebilincselő filmet forgatni, egyszerűen a párbeszédek apró rezdülései, vagy a megfigyelésen alapuló, a történet szempontjából nagyon is fontos leíró részek nehezen feszíthetők ki vászonra.
De ha már így esett, akkor Kenneth Branagh nem bízza a véletlenre, még a kisebb szerepekben is felbukkannak izgalmas, nagy nevek, akiknek pár villanás is elég lehet (Annette Bening, Russell Brand), míg a vezető szerepben például Gal Gadot hozza a rejtélyes női karaktert, Tom Bateman pedig a jóravaló csibészt. A korrábi adaptációkhoz hasonlóan vannak belassulások, körülményeskedések ebben a filmben is, talán elkerülhetetlen, mintahogy a Poirot-karakter tekintetében is akadnak bizonytalanságok. Ugyanis egy új előtörténettel próbálják a nyomozó személyiségét árnyalni, kibontani, de talán őt nem is kell bolygatni. Teszi a dolgát, kérdez, következtet és megfigyel – és Kenneth Branagh bőrében egész jól.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk