fbpx

Adwerk Ajánló / február, 2022

Feb 24, 2022AJÁNLÓ

#Emlékest Breckl Janiért


#Pörc Bisztró


#
Isten, haza, család
(Katona József Színház)


#The Beatles: Get Back

adwerk átfogó

Emlékest Breckl Janiért

Január végén óriási veszteség érte a magyar film- és reklámszakmát Breckl János halálával. Jani – akit mindenki csak így hívott – azon kevesek egyike volt, akiről bárki mosolyogva beszélt, és bár rettentően fog hiányozni szakmai profizmusa, ízlése, jókedve, mindenki így is fog emlékezni rá. Emlékét pedig nem csak kollégái és barátai őrzik meg, hanem az a számtalan film is, melyeknek kosztümjeit, jelmezeit tervezte.
Mi úgy is emlékezünk rá, hogy újra nézésre ajánljuk a filmjeit.
Mindazok, akik szerették, a március 3-ra tervezett eseményen emlékezhetnek a jelmeztervezőre. A szervezők az emlékest oldalára történeteket és képkeket is várnak Janiról szeretettel.

Mentünk-mendegéltünk, de persze a kanapé vonzásának sem álltunk ellent: Balaton, Katona, Beatles – klasszikusok a friss Ajánlóban!

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Fotó: Hektor

kiflikék adwerk

Pörc Bisztró

Egyre több az olyan hely a Balaton partján, ami már nem csak a nyári szezonban várja a vendégeit, hanem egész évben. Mi magunk is ajánlottuk már korábban a MI A KŐ éttermet, most pedig a Budapesttől alig egy órányira lévő Pörc- Bisztró és Delikátot kóstoltuk meg. Ember legyen a talpán, aki már amikor belép a Pörcbe, nem lesz éhes, vagy nem kíván meg minimum egy karika kolbászt vagy egy falat sonkát. ​​

A delikát üzlet kínálatának jó részét ugyanis a közel százötven éve hentesárukkal foglalkozó Kocsis család termékei teszik ki. Kocsis Jenő, a Pörc Bisztró & Delikát alapítótulajdonosa, a hentesdinasztia ötödik generációjának tagja 2018-as nyarán nyitotta meg a bisztrót, ahol természtesen a saját húskészítményeikből készülnek a fogások, amik mellé és köré mindig friss és a környékről beszerezett helyi alapanyagok kerülnek. Az étlap mellett megtalálhatók a szezonális fogások is a táblán. Ez ottjártunkkor a már a karácsonyi ünnepkör után épp hiányozni kezdő töltött káposzta volt, amiről talán elég is annyit mondani, hogy olyan volt, mint otthon.

De ugyanez volt igaz a kakaslevesre és a rizskochra is, tehát aki klasszikus ízekre, a nagymamáink magyaros konyhájának fogásaira vágyik, annak minimum egy ebédre a Pörcben a helye. De nem lennénk meglepve, ha repeta is lenne belőle.

Balatonkenese, Széchenyi utca 1.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Isten, haza, család (Katona József Színház)

Már az alapötlet is – hogy nosza vegyük elő Aiszkhülosz, Euripidész, Szophoklész munkáit és gondoljunk valami újat, merészet, meghökkentőt vagy éppen vicceset – mindenképpen Varga Zsófia és Tarnóczi Jakab elszántságát bizonyítja. A cselekményszál az ókori klasszikusok alaposabb ismerete nélkül is érthető, nyilván más rétegek is felsejlenek, ha vágjuk a vonatkozó párhuzamot, de ha nem, akkor is marad egy rakás élvezhető mondat, pillanat, epizód. Az utóbbi két év mostoha színházi körülményei közepette (elmarad, nem marad, merünk menni, nem merünk, ffp2-vel, vagy sem) már attól is hálás a szívünk, hogy hallhatjuk a csakis 19.08 körül érzékelhető zsezsgést, neszezést, várakozással teli, visszafojtott duruzsolást: ezt csak a nézőtér tudja. A különlegesen osztott nézőtér is színpad, köztünk jönnek, mennek az első és a harmadik felvonásban (Azta! Klasszikus három felvonás!) a színészek. És itt meg is kell álljunk abbéli örvendezésünkben, hogy Fekete Ernő, Fullajtár Andrea, Elek Ferenc és Mészáros Béla játékát bármeddig el tudtuk volna nézni. Amikor a játék öröm és egyszerre élvezi a közönség, vagy borzad el, drukkol vagy szörnyülködik, az a színház. Mondhatnánk, hogy naná, ám ez nem is olyan gyakori. A cselekményszál elvezet Norvégiáig, ne kérdezzék, hogyan, majd vissza egy kertvárosinak tűnő ház nappalijába: ahol már a hullákat nem számoljuk, csak valamiféle feloldozásban reménykedhetünk. https://katonajozsefszinhaz.hu/eloadasok/bemutatok/43344-isten-haza-csalad
kiflikék adwerk

Domolky Dániel Isten, haza, család

kiflikék adwerk

Domolky Dániel Isten, haza, család

The Beatles: Get Back

The Beatles Copyright Apple Corps

Kellett egy kis idő, hogy összeálljon, mi is Peter Jackson koncepciója a „dokumentumfilm a dokumetumfilmről”-kísérletről. Ugyanis őrületes mennyiségű alapanyagról, hatvan órányi film- és százötben órányi hanganyagról beszélünk, amelyet az örökösök-jogtulajdonosok Jackson rendelkezésére bocsátottak. A Let it be-project néven futó nyersanyagból aztán a rendező aztán egy háromrészes, egyenként is több, mint 2,5 órányi hosszúságú dokufilmet készített – mintegy négyévnyi munkával.

Az első pár perc után leesik, hogy az a furcsa, hogy mai kandi-jelleggel látunk bele az egykori hősök, már-már mitológiai figurák életébe. Akkor ugyanis, pláne Kelet-Európában roppant távolinak tűntek, még általánosban is másolt Beatles-kazettákat pörgettünk a walkman-ben.
Szóval először is el kezdjük nézni a mára már megedzett szemünkkel az akkori dokut, aztán valahogy minden ismerős, nemcsak a dallamok, de a kis játszmák, a sértődések, a fáradtság, az alkotási kényszer, a határidős stressz, ugyanakkor pedig az öröm, a kreativitás, az élvezet is.

A legdöbbenetes pillanat, amit többször is visszatekerünk, amikor Lennon késése miatt álldogál a felvétel, pontosabban csordogál, és szemmel láthatóan mindenki elüti az időt addig. Nem is akar hinni az ember a fülének, nem, ez nem is lehet ennyire egyszerű. McCartney ebben a pauzában egyszercsak összerántja a Get Back-et, ott, abban a pillanatban születik meg a dal. Szinte hiányoljuk a szent ihletet, hogy lehet, hogy egyszercsak így kiszalad valami a kezei közül? Hallhatjuk az újszülött dallamot, amiről akkor még senki sem sejti, mi lesz belőle. Ahogy azt sem, innentől ők négyen is mennyire másfelé mennek majd.