fbpx

Adwerk Ajánló / november, 2021

Nov 30, 2021AJÁNLÓ


#
Lovasi András – Grand Hotel Halmahera


#Bűnös város


#
morzsa, Pécs


#
Wes Anderson: A Francia Kiadás

adwerk

Lovasi András – Grand Hotel Halmahera

Pályafutása legkülönösebb albumát készítette el Lovasi András – írja a sajtóanyag a nemrégiben megjelent Grand Hotel Halmaheráról. És ez bizony több szempontból is igaz, hiszen a 13 dal valójában egy történet, és a lemez pedig egy könyvben elhelyezett kód, aminek felhasználásával veszteségmentes (.wav) formátumban hallgatható meg a Grand Hotel Halmahera.
Ráadásul ez a kód egy 100 oldalas könyvben kapott helyet, ami Korolovszky Anna tervezőgrafikus munkája. És nemcsak képeskönyv, de nem is csak szövegkönyv, hanem a kettő együtt. A szigorúan vett lemez is inkább hasonlít egy hangjátékra, mint egy eddig megszokott „sima” lemezre. A Tréning a Mennyországhoz alcímű – ahogy a szerző nevezi – konceptlemezen ugyanis a dalokat Lovasi által elmondott szövegek kötik össze, és persze elérhető a nagyobb zenei streaming szolgáltatóknál is.
A hangjáték története Halmaherán játszódik, ami egy valódi, Indonéziához tartozó sziget, de Lovasinál egy olyan hely szimbóluma, ahová nem csak nyaralni, kikapcsolódni érkeznek nyugatról és északról, de ahova akár menekülni is lehet, kinek-kinek mi elől.
Az új dalok mellett szerepel egy „ajándék” is a lemezen az egykori rajongóknak: hiszen egy klasszikus Kispál-dal, a Jutka újraértelmezett változata az egyike a 13-nak, az pedig még hab a tortájukra, hogy Kispál András két számban is gitározik a lemezen.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
Fotók: Hinklemann Alexandra

Bűnös város

Herendi Gábor rendszerkritikus, ironikus filmje csak online érhető el. Ez persze nem véletlen, hiszen a szatíra leginkább a hazai politikai élettel és annak mindenhová beszivárgásával egyet nem értő, azaz az ellenzéki közönségnek készült. A film költségvetésébe természetesen semmilyen állami pénz nem került, ezért a nézők a megvásárolt „mozijegyekkel” utólag adják ezt össze. Igazi sztárparádé, sírva-nevetés országunk állapotán 28 percben.

https://bunosvaros.hu/

morzsa, Pécs

A budapesti gasztrománok közül egészen biztos, hogy sokan szerették az Innio Budapest újító és skandináv szemléletű konyháját, így bezárásakor volt is szomorkodás. Viszont jó hírünk van, egykori tulajdonosa bár nem a fővárosban, de új helyet nyitott: Benkő Zoltán ezúttal Pécsett valósítja meg legújabb koncepcióját. Ismét Kurucz Attila séffel állt párba, és mielőtt az igazi álométtermüket megnyitnák, azelőtt egy első látásra pékségnek tűnő bisztróval kezdték meg a mediterrán város meghódítását. Vagy – ahogy ők írják magukról: „újhullámos kovászos pékség, comfort food étterem, spontán borbár és speciality kávézó egy fedél alatt”. A kenyerekhez, péksüteményekhez szükséges liszt Dániából, Bornholm szigetéről, egy családi malomból érkezik, a kávé szintén egy dán pörkölőtől, a többi alapanyag pedig kiváló hazai termelőktől vagy a helyi piacról kerülnek a konyhába, majd a belőle készült – napszaknak megfelelő – fogások a vendégek asztalára.
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Wes Anderson: A Francia Kiadás

 

Kedd délután megtudtam, hogy új Wes Anderson film került a mozikba. Kedd délután ott ültem a moziteremben – írja londoni tudósítónk, Füge, aki ellátogatott a film londoni kitelepülésére, amia film harmadik történetének egyik kulcshelyszínét eleveníti meg. A Revisions to a Manifesto epizód két főszereplője a zsémbes Frances McDormand és a révedő Timothée Chalamet, ők együtt az egyik legvalószínűtlenebb hollywoodi párosítás (nem a nemük és a koruk, hanem a karaktereik miatt), de mégse lehet róluk levenni a szemet.

kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
Ez az epizód mégis egy macskakő, amiben megbotlik a film: nehezen követhetővé válik a történet, és már nem jön vissza az első két epizódban tapasztalt elsodró lendület. A film képileg és szövegben is roppant gazdag, egy roskadozó svédasztal, mintha több filmnyi anyag lenne összezsúfolva. Lehet, Wes is megijedt attól, hogy a pandémia alatt mikor készíthet majd újra filmet. A film nem a legszerethetőbb Wes Anderson-film, de nem is azért kell megnézni. Hanem mert van, mert lehet nézni. Moziban. Békeidőkre emlékeztet, amikor a kedvenc rendezőnk új filmjének címére vártunk, és nem arra, hogy milyen betűt kapja a görög ABC-ből a legújabb vírusvariáns.