fbpx

Adwerk Ajánló / augusztus, 2021

Aug 31, 2021AJÁNLÓ


#
Zónázás Horányban


#Morcheeba


#
Tilos 30


#
Új évad: Grace és Frankie

adwerk

Zónázás Horányban

A Szentendrei-szigeten hat településéből kettő kifejezetten nyaralásra, üdülésre született annakidején. A Budapesttől alig 40 kilométernyi távolság és persze a Duna miatt a sziget egynapos strandolásnak, vagy bringázásnak is tökéletes helyszín, ami köszönhető a még sok helyen fellelhető érintetlen érintetlen természetnek, a vadregényességének, amit főként Sziget-csúcs szerelmesei erősíthetnek meg – amit sajnos épp mostanában komoly mennyiségű betonnal terhelt fejlesztés fenyeget – mert egészen eddig megmaradt a ‘70-es évek vadkempinges, avagy a Szeleburdi vakációs állapotában. Ezúttal csak egy kiskört teszünk a és most a Szentendréhez közelebb eső részen: a horányi piacot és a szigetmonostori Régi-Módi Presszót érintjük miniturnénkon.

Még épp az áfonya-szezon végét elcsípve érkezünk a vasárnapi horányi termelői piacra, a nagy dunai strand mellé. Sokszor megfordultunk itt a nyáron is, hisz könnyű rászokni a csilis kolbászra, a mákos sajtra, a házi lekvárokra, a frissen sült fánkokra, a saját pörkölésű kávékra, a tepsiből, frissen porciózott süteményekre. Az árusok egyike-másika szombaton a Szigetmonostor központjában található kispiacon, vagy épp a surányi Napsugár téren is elcsíphető. A nem csak a nyári szezonban, hanem egész évben nyitvatartó vasárnapi horányi piac minden hónap első vasárnapján bolhapiaccal egészül ki. Leggyakrabban a piaclátogatás Kacifánt teraszon végződik, ahol a szatyrokba bele-belenyúlva már rá is kóstolhatunk a friss szerzeményekre, de egy gyors ebéd is beleférhet, ha nagyon megéheztünk a bevásárlás során. És ami a legemlékezetesebb az egész piacban, az az ahogyan az idő itt telik. Lassan és jól.
Ha mégsem a Kacifánt teraszon vezetünk le a piacozás után, akkor van még néhány hely, amiből a környéken választani lehet. Ilyen például a Szigetmonostoron idén nyáron megnyílt Régi-Módi Presszó. Ahol, ha csak egy kis megpihenés, egy kávé, és a felkészülés az otthoni főzésre a cél: akkor is jó helyen járunk. De ha nem piaci látogatás után, hanem egy biciklitúra pihenő állomása a Régi-Módi, akkor is meglesz a kínálatban a megfelelő ajánlat. Fölfedeztük a reggeliződobozokat is: a csinosan, cukorspárgával átkötött, strandolásra, piknikezésre termett összeállításokat, amik csajos és pasis fantázianéven futnak. Találja ki az olvasó, melyikben van sonka és sovány sajt, vagy kolbász és tepertő, na meg melyikben korpovit, és melyikben a kenyér. (Bár szerintünk cserélni ér.) Mindenestre mi maradunk, mert csodakertet varázsoltak az épület mögé, hintaággyal, kényelmes lócákkal, tehát válogathatunk az ülőalkalmatosságok és a hangulatunkhoz illő asztalok között. Egy kis sziget a Szigeten, néhány jó szóval, kávéval, és akár régimódi melegszendvicsekkel.
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk
kiflikék adwerk

Morcheeba

Sok pici töredékből lehet az idei nagyobb fesztiválok hiányát pótolni. Akadtak ugyan a nyáron országszerte nagyobb koncertek, de a Morcheeba egykori Sziget-fellépőként képes visszacsempészni valamit az aranykorból.
Persze a Szigeten kívül még több hazai helyszínen és változó felállásban is megfordultak, a nagyközönség számára azonban maga az énekesnő, Skye Edwards jelenti a zenekart. Itt kell gyorsan hozzátennünk, hogy dalszerző Ross Godfrey nélkül sem létezne. A ‘90-es évek közepe óta aktív csapatnak többféle korszaka is volt, még olyan is, amikor nem Skye volt az énekesnő: kiválások és újra egymásra találások tarkították az alkotók útját. Stílusukat nem mi fogjuk felcímkézni, ám van egy összetéveszthetetlen hangzás, egy néhol kreatívabb, néhol jól leszállított feel-good karakter, amitől könnyű őket szeretni.
Tavaly jöttek ki legújabb, 10. albumukkal, ami szerintük arról a kissé megfoghatatlannak hangzó utazásról szól, „hogy megtaláljuk az utat a legsötétebb időkön keresztül, és megváltozva ugyan, de épségben átérjünk a túloldalra”. Jó, hát mindannyian jártunk már így, és volt (van) itt ez a másfél év, amit ki-ki a maga eszközeivel élt túl. Mindenesetre a koncerten magunk is megbizonyosodhatunk róla, hogy a Morcheeba hogyan ért át, és melyik oldalra.

adwerk

(Budapest Park, szeptember 10.)

Tilos 30

 

Augusztus utolsó hétvégéjén ünnepelte 30. születésnapját a Tilos Rádió. Ez a szám azért is elképesztő mert bázisdemokrácián alapuló non-profit formában működő közösség müködteti a rádiót. A mögötte álló Tilos Kulturális Alapítvány alapvető feladata tehát a Tilos működtetése, ami FM 90.3-on fogható még igazi rádiókészülék segítségével Budapesten és a vételkörzetében, és természetesen online is hallgatható.
A 380 önkéntes műsorkészítő és közel 150 munkatárs munkája teszi lehetővé a jelenlegi 24 órás műsorfolyamot. A műsorkészítők nem hogy pénzt nem kapnak a munkájukért, hanem még éves tagdíjat is fizetnek, ezenkívűl főként hallgatói támogatásokból működik a rádió, állami pénzek semmilyen formában nem kerülnek a kasszába. Ennek köszönhető szabadságuk és függetlenségük, ami a disclaimer-ük szerint azt jelenti, hogy „a Tilos interaktív műsorfolyama civil küldetést teljesít: alternatív művészeti értékeket mutat meg, ösztönzi a társadalmi szolidaritást, küzd a diszkrimináció ellen, harcol az emberi szabadságjogokért.”
tilos.hu

tilos30

Új évad: Grace és Frankie

 

A sorozat rajongói már biztosan tudják, hogy augusztus közepén felkerült a Netflixre a legújabb, hetedik évad.
Nem egyszerre, de annál nagyobb lelkesedéssel lett a szerkesztőség is G&F-rajongó.
Hetven feletti emberek érzelmi, családi, szexuális és egészségügyi kérdései? Ó, és ugyan miért kéne nekünk ezekkel a kérdésekkel szembenézni? Nyavalyák, betegségek, nehézségek? Jaj, hagyjuk már! De képzeljük el mindezt kifinomult humorral, együttérző, odafigyelő jelenléttel és természetesen remek színészi alakításokkal.
Előreszaladtunk picit, a most bekapcsolódó nézők kedvéért álljon itt az alapszituáció is: Grace-t (Jane Fonda) és Frankie-t (Lily Tomlin) negyven év házasság után hagyja el a férjük, méghozzá azért, hogy addig titkolt szerelmüket végre felvállalva egymással élhessenek. Robert (Martin Sheen) és Sol (Sam Waterston) házasságot is kötnek, míg Grace és Kelly kényszerűségből bútoroznak össze. Innentől mindkét háztartásban zajlik az összecsiszolódás és az újraismerkedés, hiszen hiába ismerik egymást évtizedek óta, hiába nőttek fel együtt a gyerekeik, az új korszak mindannyiuk számára nem várt kihívásokat tartogat. Vajon tanulhatunk-e a korábbi hibánkból? Eljuthatunk-e a személyiségfejlődés újabb szintjére ennyi évesen is? Győzedelmeskednek-e a rossz beidegződések? Milyen egy tökéletes vodka-martini? Vagy piacképes-e egy hetven felettieknek szánt, ízületbarát vibrátor? – Mi szóltunk, hogy csupa hétköznapi kérdéssel szembesít a Jane Fonda és Lily Tomlin legendás – az életben is meglévő – barátságát csúcsra járató sorozata.

(Netflix)