fbpx

Mit iszunk az ásványvízen?

Jul 27, 2021ÁTFOGÓ

Mit iszunk az ásványvízen?

Ásványvíz – az évszázad marketingtrükkje, a nagy marketinglufi, stb. Jól ismerjük ezeket a mondásokat. De ez nem változtat a tényen, hogy palackozott víz a mai napig egy bomba üzlet, és rengeteg márka verseng a vásárlók kegyeiért, profitábilisan. De mit is vesznek pontosan az emberek: tényleg csak a túléléshez leginkább szükséges nedűt, vagy mást is? Összefoglaljuk a leglényegesebb pontokat az ásványvíz-bizniszről, majd megnézzük, miért lehet az ásványvíz tökéletes alanya a marketingnek és a brandingnek, és példákat is nézünk a legkiemelkedőbb márkákra. Poharakat előkészíteni!

Objektív tényezők #1: Beltartalom

Racionálisan kevéssé megmagyarázható, miért fogyasztunk – amennyiben fogyasztunk – palackozott vizet. A világ sok más területével ellentétben itthon kiváló állapotú a csapvíz. Sőt, a csapvizeket is rengeteg ellenőrzésnek és szabálynak vetik alá. De így van ez az USA-ban is, ahol szintén nagyon népszerű a palackozott víz. Itthon az áttörés 1993-ban történt a vásárlói magatartásban: azóta évente 20-30%-kal növekedik az éves ásványvíz fogyasztás. Így érkeztünk meg az EU top 5 ásványvízivói közé az éves fejenkénti 130 liter ásványvíz fogyasztással (3 literről indultunk).

A palackozott vízben pedig két dolog lehet: ásványvíz vagy forrásvíz. Az ásványvíz akkor természetes ásványvíz, ha legalább 500 mg/liter az oldott ásványianyag-tartalma (és ez állandó is), és szennyeződéstől védett vízadó rétegből származik. A forrásvíznél ennél kicsit engedékenyebbek a szabályok: kisebb mélységből származik, ennél fogva kevesebb az ásványianyag-tartalma és az ingadozhat is.

Van tehát objektíven is bizonyítható különbség a csapvíz és az ásványvíz között, azonban azt is hozzá kell tenni, hogy pont emiatt nem minden palackozott víz ásványvíz. Ugyanis van lehetőség csapvizet is palackozni – ezt semmilyen szabály nem tiltja, csak ilyenkor nem használható a természetes ásványvíz megnevezés. Ebben az esetben pedig tényleg arról beszélünk, hogy szépen csomagolt csapvizet kapunk.

Csomagolás

Rosszabbítja a helyzetet, hogy gyakran környezetszennyező az ásványvizek csomagolása. A PET palackok gyártásához nem elhanyagolható mennyiségű olajra van szükség. Az elkészült, majd rövid idő után eldobott műanyag palack további szemetet termel, és nincs garancia a szelektív gyűjtésére és újrahasznosítására. Kritikus pont, hogy ilyen rövid alatt elfogyasztunk valamit, és szinte rögtön el is dobjuk a csomagolását, ami ritkán hasznosul tovább.

Árazás

Az oximoron egyik leglényegesebb része az ár. Ma Magyarországon egy liter csapvíz (ha otthon fogyasztjuk, saját kontóra) alig 1 Ft-ra jön ki. Mi vesz akkor rá minket, hogy 139 Ft-ért vásároljunk egy literes palackozott ásványvizet? Még azt se lehet mondani, hogy a bubik miatt, mert Magyarországon évekkel ezelőtt megfordult a trend, és az ásványvíz-fogyasztás több, mint felét a mentes vizek teszik ki.

Miért tökéletes alanya a marketingnek a víz?

A víz egy áttetsző, színtelen, szagtalan, íztelen folyadék. A termékek ezáltal egymástól szinte megkülönböztethetetlenek. És épp ezért tökéletes arra, hogy megtöltsék tartalommal, szimbólumokkal, jelentésekkel, és a maga a márka legyen egyedül a megkülönböztethetőség alapja. Ha végignézzük a termékeket – amik szinte teljesen azonosak egymással –, roskadoznak a rengeteg fantázia (források, vízesések, óceánok, stb.) kép, narratíva és jelentés alatt.

Ha a márkákra pillantunk, láthatjuk, hogy mennyi mindent kötnek sikeresen a vízhez: koronaékszertől kezdve (Szent Korona – Szentkirályi) hegységen át (Badacsony – Theodora, Evian) a vörös csillagig (Pellegrini) és a babafejig (Jana).

Ha közelebbről nézzük a szimbólumokat, legtöbbjük ezekre a központi fogalmakra vezethetők vissza:

1 ) A helyszín, ahonnan ered az ásványvíz
2)A tisztaság, ami jellemző az ásványvízre
3) A történet, ami egyszerre a vízé és a márkáé is

Kontraintuitív módon, de tökéletes branding alapanyag az ásványvíz. Tabula rasa, amit így tele lehet írni a márka személyiségével, amiben aztán magukra ismernek a célcsoportok. Nem véletlen, hogy ebben a szegmensben kiélezett verseny van – minden célcsoportra jut nem is egy, hanem akár több márka is. Mindenki megtalálja magát a merítésben a szoptatós anyukáktól kezdve a yuppiekon, hipstereken át a sportolókig. A rengeteg hozzáadott érték miatt pedig adja magát a high-end, prémium pozicionálás.

Mivel versenyzik a termék?

Érdekes kérdés, mert a fogyasztók fejében inkább a csapvíz a palackozott víz elsődleges konkurenciája. Az iparági szakemberek azonban a cukros, szénsavas üdítőitalokkal állítják szembe az ásványvizet, mint egészséges alternatívát. Mindkettőt meg lehet indokolni, és márkája válogatja, hogy éppen melyikkel kíván versenyezni. Míg az ízesített ásványvizekkel operáló LaCroix egyértelműen a szénsavas, cukros üdítőkkel veszi fel a versenyt, addig például a Szentkirályi nem biztos, hogy ezeknek a babérjai akarna törni. Az is megfigyelhető, hogy minél prémiumabb egy termék pozicionálása (pl.: Fiji víz, stb.) annál egyértelműbb, hogy a többi italkategória, és nem a csapvíz konkurenciája kíván lenni – legyen szó akár alkoholos italról is.

1. Le Perrier – ahonnan minden ered

Mit iszunk az ásványvízen?

Itt kezdődik az egész történet: a Le Perrier előtt igazán nem létezett a palackozott víz, mint kategória, csak a hotelek és repülőgépek menüjének kínálatában. A francia márka a 70-es években leszerződtette a Levi’s marketingesét, Bruce Nevinst aki óriási reklám-és PR kampányt indított az USA-ban. Újságírókat utaztatott a víz forrásához a franciaországi Vergezebe, elkezdett futóeseményeket szponzorálni és logóval ellátott napernyőket teríteni a legmenőbb helyek teraszain. A csomagolás is formabontó volt: üvegből volt, kicsinyítettek a méreten és gömbölyítettek a formán, így egyértelműen egy személynek szólt egy palack. A Perrier nagyon hamar felvette a versenyt a posh fiatalok körében mind az alkoholos, mind az édes üdítőitalokkal és megteremtette saját kategóriáját a piacon.

Ára: 1 020 Ft/ 0,75 liter

A vízen kívül mit adnak?

Fehér galléros póló, szalmakalap, tenisz, St Tropez. 

2. Blk Water – igen, ilyen is van

Egy kanadai testvérpárnak onnan jött a fekete víz ötlete, hogy édesanyjuk csontrákjára hatékony kúrának bizonyult a fulvosav-kúra, így elhatározták, hogy a csodaszert víz formájában is elérhetővé teszik. A fulvosav növényi biomassza bomlásakor keletkezik és bővelkedik ásványi anyagokban, azonban nélkülöz bármiféle cukrot, szénhidrátot vagy kalóriát.

Ára: $40-50 / 1 liter

A vízen kívül mit adnak? Az érzést, hogy a jövő életelixírjét iszod, amit majd az unokáid fognak inni, hogy 150 évig éljenek.

3. Aqua Botanical – gyümölcsökből és zöldségekből préselt víz

A növények 90%-a vízből áll, ami a feldolgozásuk során gyakran felhasználatlanul marad. Az ausztrál Aqua Botanical megtalálta a módját, hogy fenntartható módon, zöldségekből és gyümölcsökből nyerjék ki a vizet, és ne a fogyó vízkészletet terheljék vele.

Ára: $4.50 / 330ml

A vízen kívül mit adnak? Az érzést, hogy a legkörnyezettudatosabb és legfenntarthatóbb forrásból ihatod a vizet, és nem a Földet zsákmányolod ki vele.

4. Svalbarði – színtiszta jéghegyvíz

A norvég-amerikai találmány olvasztott északi jégtáblákból készül, ami így nagyon alacsony ásványianyag-tartalmú, és a lehető legtisztább vizet adja elmondásuk szerint. Üvegpalack, fa kupak, prémium életérzés.

Ára: €89.95 / 750 ml

A vízen kívül mit adnak? A szennyezett, öreg vezetékekben folyó csapvíz helyett megkaphatod vizedet a legtisztább forrásból, bármilyen messze is legyen.

5. A magyar üdvöske: Szentkirályi

Mit iszunk az ásványvízen?

A kategória hazai felívelését a Szentkirályi brandhez kötjük. Balogh Levente márkáját egy okos húzással, egy díjjal alapozta meg: a Szentkirályit 2004-ben párizsban a világ legjobb ásványvizének választották és elnyerte az Aqua-Eauscar-díjat.

Ára: 139 Ft / liter

A vízen kívül mit adnak? Biztonságot, hogy eredendően tiszta, megbízható forrásból származó, hazai vizet iszol és vele egy magyar vállalatot támogatsz.

A téma alaposabb feltárásához bevontuk a HAB ad szakértőit is: Kiss Virág ügynökségvezetőt és Várszegi Gyuri kreatívigazgatót.

Várszegi Gyuri kreatívigazgató: „Volt szerencsém dolgozni több hazai ásványvíz márka csomagolásának fejlesztésén a logótól a címketervig, a zsugorfóliától esetenként a termékkampányokig. Ez mindig egy elég összetett, de alapvetően izgalmas kihívás, hiszen vannak marketingcélok, figyelni kell a célcsoport igényeire es vizuális érzékenységére, illetve a designtrendek is befolyásoljak a végeredményt. Nagyon szeretem ezeket a feladatokat, mert ritkán tudom előre, hova fog fejlődni egy címke a folyamat végére. A csomagolás ebben a szegmensben amúgy kulcsfontosságú. Vannak markák, ahol gyakorlatilag az egyetlen kommunikációs felület maga a csomagolás, a palack formája es a címke. Emiatt egy címkének igen sokat el kell tudni mondani a termekről, ami ugye „csak egy víz”. Végül, de nem utolsósorban még mindig remek érzés a polcokon, szatyrokban látni a munkám végeredményét. Annál kevésbé szívderítő, amikor az utcán, erdőben látom őket szétszórva. Viszont azt szinte testközelből látom, hogy ezek a gyártó cégek igen komoly pénzt és energiát ölnek abba, hogy csökkentsék a műanyagszennyezést, fejlesztésekkel, kampányokkal, edukációval. Azt is érzékelem, hogy sajnos még messze van a kívánt végeredmény.”          

Kiss Virág, ügynökségvezető, kreatív stratéga:A márkázott ásványvíz a “first world problem” kategória biztos dobogósa, hiszen amíg a Föld lakosságának nagy része nem rendelkezik bekötött ivóvízzel az otthonában, addig egyes popsztárok vagy jetsetter palánták repülővel szállíttatják maguknak az Evian vizet, akár hajmosási célra is. A kettő között pedig számtalan márka verseng szomjunk oltásáért – tisztaság, forrás különlegesség, ásványiösszetétel, design és egyéb szempontok mentén. Mivel kb 2 liter folyadékra van szükségünk minden egyes nap, ez egy igazán jó lehetőség arra, hogy döntésünkkel demonstráljuk a számunkra fontos értékeket.”