fbpx

Adwerk Ajánló / május, 2021

May 25, 2021AJÁNLÓ


#
Élet Harry Hole után


#
Van egy kert a város szélén

Az Adwerk válasza a szeszélyes koranyárra: bbq és krimi

Miközben talán sokan a már a meglévő vagy a leendő repülőjegyükkel barátkoznának, addig szintén nem kevesen az első éttermi látogatásukat latolgatják. Megint mások pedig nem szívesen adnák fel az immáron több mint egy éve kifejlesztett új szokásaikat, például az (újra)olvasás otthoni nyugalmát. Nincs az a családi-baráti rendezvény, ahol ne mennének ugyanazok a körök: kerthelyiség? lakás? étterem? – és ez távolról sem a hivatalos lehetőségeken, vagy a birtokolt kártya érvényességén múlik. Éppen ezért választottunk mindenki számára elérhető megoldásokat friss Ajánlónkba.

adwerk

Élet Harry Hole után

Kíváncsiak voltunk, hogy a híres/hírhedt Harry Hole nyomozó-sorozat darabjain túl mivel tud minket a skandináv krimi ikonja odaszögezni a fotelhez. Még csak nem is sorrendben akadtak a kezünkbe a különböző részek, de így is meghozta azt az örvény-érzést, ami annyira jellemző a regényeire. A részletgazdag, kidolgozott, mégis követhető és a végén persze összeálló a mozaikok, nomeg a tökéletes bűntény mind azok az elemek, amelyek miatt Nesbot olvasni egyedi élménnyé válhat.

Most először olyat választottunk, amikor nem tudtuk pontosan, mire számíthatunk, hiszen A birodalomnak semmi köze a Harry Hole-karakterhez, és mint utólag kiderült, nem a nyomozóhatóság szemszögéből látjuk a történéseket, sőt az oslói miliőnek is búcsút inthetünk.

A főszereplő, Roy egy kisváros helyi benzinkutasa, autószerelője unalmasnak is mondható életét öccse hazatérte kavarja fel. Carl a „kistestvér” nemcsak külföldi feleséget, de egy hatalmas szálloda tervét, pénzügyi bonyodalmakat és múltbéli sötét árnyakat is magával hoz a világvégi településre.

A legkeményebb norvég hegyi valóságba érkezünk, ahol bebizonyosodik: a zord táj, a durva időjárás kemény, könyörtelen embereket nevel. Családról, testvérekről, közösségről, lelkiismeretről, titkokról, bűntudatról, becsvágyról és még szerelemnek hitt érzésekről is szól ez a regény.

A lényeg nem is a gyilkosság, az már csak egy másodlagos, szinte elhanyagolható következmény, vagy éppen eszköz. A legszörnyűbb dolgok, amelyek meghatározzák a szereplők karakterét, tetteit, már jóval a gyilkosságok előtt megtörténtek. Végül pedig felmerül a legkínzóbb kérdés: akkor most áldozat vagy elkövető a főszereplő?

 

adwerk

(Jo Nesbo: A birodalom, Animus, 2020, 4290 ft)

Van egy kert a város szélén

Desert Island Discs_bbc

A törzshely az egy állapot. Megszeretjük, otthonosan érezzük magunkat benne, látjuk a hibáit, de ez mit sem változtat a kötődésen. A Mag Kertnek megvan az a képessége, hogy kiváltsa ezt a látogatókból.

A lehetetlennek tűnő helyen, az autópálya felé vezető forgalmas Egér út mellett, a XI. kerület szélén elhelyezkedő kertbe lépve a megérkezettség az első ami elkapja a vendéget. Egyszerre idézi egy vízparti nyaraló, vagy akár az egykori Ráckert hangulatát, egybemosódik, ki dolgozó, ki vendég és egy átlagosnak tűnő koradélután is beleszaladhatunk a régi idők péntek estéit idéző hangulatba. Kutyák, gyerekek, bringások mind jól megférnek itt egymás mellett.

A függőágyak, a pingpongasztal, vagy az este felvillanó színes égősorok mind ezt a bájos ipari romantikát idézik, de mindeközben arról az illatról se feledkezzünk meg, ami a smokerből árad, hiszen a Mag Kert emblematikus fogásai mind onnan kerülnek ki. A dédelgetett, komoly húsok mellé nem kevésbé karakteres köreteket kínálnak, pulled pork szendvicsük pedig gyógyír a fáradt léleknek is. Mondjuk a baconös malactekerccsel, vagy a bbq csirkeszárnyakkal is egész jól elvagyunk. Esténként kell a szúnyogriasztó, ami jár is minden asztalhoz, hétvégén pedig érdemes foglalni.

Desert Island Discs_bbc