Nem kis iróniával mondhatjuk, hogy természetesen az olaszok nemzeti büszkeségét, a presszókávét is egy magyarnak köszönheti a világ. A zseniális Illy Ferenc innovatív ötletei új dimenzióba helyezték a mindennapos kávéfogyasztást, amely nélkül sokan a puszta létüket is nehezen tudják elképzelni (ld. Gilmore-lányok). Sajnálatosan az is természetesnek mondható, hogy a feltaláló neve – a világhír ellenére – hazánkban hosszú évtizedeken át ismeretlen maradt.
Illy Ferenc (1892-1956) a bánsági Temesváron született, magyar apa és német anya gyermekeként. Életrajzírói gyakran megemlítik, hogy több aspektusban is az Osztrák-Magyar Monarchia gyermeke volt, amely végigkísérte életét és munkásságát; többnemzetiségű és kultúrájú közegben tanult, alapított családot és vállalatot. Szülővárosában érettségizett, majd Bécsben folytatott kereskedelmi tanulmányokat. A Nagy Háborút (1914-1918) a Monarchia seregében élte meg, szolgált a keleti fronton és az olasz Isonzó környéki csatákban. Rövid olasz hadifogsága idején alaposan átgondolta jövőjét, amelyet nagyban befolyásolt a megváltozott politikai és gazdasági közeg. A frissen Olaszországhoz csatolt kikötővárosba, Triesztbe költözött, ott élő nővéréhez. A szürke és álmos város lett az otthona, ahol nemcsak a szerencséjét találta meg, hanem a Dél-Afrikában született ír-német származású feleségét (Vittoria) és azt a munkát, ami megváltoztatta a kávéfogyasztás történetét is. Egy kávékereskedelemmel és -pörköléssel foglalkozó cégnél helyezkedett el, amelyet az egykori Monarchia Kereskedelmi Flottájának kapitánya, Hermann Hausbrandt alapított 1892-ben. A mai napig működő cég nemcsak arról volt híres, hogy az elsők között használt saját tervezésű logót és kávéscsészét, hanem a kávé fémdobozos csomagolását is itt vezették be. Ez utóbbi adta az ötletet Illynek, a frissen pörkölt kávé aromájának jobb, minőségibb megőrzésének továbbfejlesztésére. Eljárásának lényege a vákuumcsomagolás volt, amelynek során, nyomás alatt az oxigént nitrogénre cserélik, és az így kivont oxigén nem rontja a kávé aromáját, ízét.