fbpx

Üzlet a szívben

Nov 24, 2020INTERJÚ

Lehetséges-e egy bankot szeretni? Hogyan lehet egy ügyfél elégedettebb, és miért fontos ez egyáltalán? Mi történik a futtában kiosztott elégedettségi pontszámokkal, amit egy ügyfélszolgálaton bepötyögünk? Tengerdi Laura, a Budapest Bank marketingkommunikációs és ügyfélélmény-vezetője pályája ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre keresi a megoldást, miközben a régióban elsőként szerezte meg a Certified Customer Experience Certificate-et.


Onnantól, hogy belépünk a bankba, vagy alkalmazásba, egészen a számlalevelünk, vagy az utalásunk sikerességét jelző üzenet megérkezéséig minden beletartozik az ügyfélélménybe. Kifogyott a pohár a víz mellől a bankfiókban? Bosszantó. Sokan várakoznak előttünk? Szintén. Mindegy, hogy apró mulasztás, vagy életszerű jelenség, ronthat a fejünkben a szolgáltatóról élő képen. Ehhez vegyük még hozzá azt a régiós sajátosságot, hogy a magyar ügyfélben van egyfajta bizalmatlanság a pénzintézetek felé, és hogy a pénzügyi tudatosság és kultúra terén is van még mit behoznunk a világ gazdagabb üzleti kultúrájú feléhez képest. “Éppen ezért fontos, hogy a vállalat, ahol stratégiai fókuszok közé kerül az ügyfélélmény, minden szakmai területet a jó ügy, az emberek pozitív érzésének javítása mellé állítson. A cél eléréséhez minden munkatárs együttes erejére és kitartására szükség van” – mondja a marketingvezető.

Az Unilevernél eltöltött 18 év után Tengerdi Laura 2013-ban döntött úgy, hogy egy igencsak nehezített pályára, a banki, avagy szolgáltatás-marketingre vált. Ekkor nem voltunk annyival a válság után, hogy ne lettek volna még romok a pénzpiacon, így a kihívás adott volt. “Az első évek után 2015-ben kezdtünk el arról beszélgetni, hogy vajon milyen is egy szerethető bank. Nem mondom, hogy egyből mindenki megértette volna, mire gondolok, de azt tudtuk, hogy ebbe az irányba kell mozdulnunk” – mondja a kezdetekről a szakember.
A Magnum, a Carte d’Or, a Dove vagy egy Lipton márka esetében könnyű elképzelni, hogy a hatásos reklámokkal kiegészítve akár érzelmi alapú vásárlás során jussunk hozzá a termékhez,  de
a szabadfelhasználású jelzálogkölcsön hallatán eggyel nehezebb a boldog ügyfelet vizionálni.

Szerethető bank?

 

De mi vitte a marketingest ebbe az irányba, miből tűnt úgy, hogy ez működhet? “Amikor mérlegeltem a váltást, akkor sokféle forrásból próbáltam tájékozódni. Így botlottam bele az az ausztrál Bank of Queensland kampányába, amely az „it’s possible to love a bank” üzenettel futott. Igaz, mindez sokezer kilométerre volt tőlünk, de mégis ez adta meg a végső lökést a döntésemhez” – meséli a kezdetekről a szakember.

Hogy megértsük a cx (customer experience) lényegét, előveszünk egy szituációs gyakorlatot, miszerint roppantul örülök a gyereksaroknak, meg a repi tollnak, de alapvetően gyanakvó vagyok, elveszek a díjak, kezelési költségek, ezrelékek erdejében és józan ésszel nehezen megy át, hogy a bank jót akarna nekem. Hogyan oszlatná el az én ügyfél-élményemért felelős vezető ezt az érzésemet? “Lépjünk túl azon a fázison, hogy ingyen kell és sok, ami alapvető jelenség a magyar fogyasztói társadalomban. Sokan bejönnek a bankfiókokba, és előfordul, hogy nem elég tudatosak: nem igazán értik a konstrukciókat, de aláírják az eléjük tett papírokat. Egy szűkebb csoport viszont utánanéz az ajánlatoknak és van fogalma arról, hogy mit is szeretne a banktól. Az első esetben nehezebb a dolgunk, hiszen nehéz kapcsolódási pontokat találnunk, a másodikban azonban már van párbeszéd, ami előrevihet. De nézzük meg a másik oldalról is a helyzetet. Természetesen az ügyintéző bizonyos sávok mentén dolgozik, amelyek őt is a minél jobb üzletekre inspirálják. Olyanokra, amelyek után az ügyfél elégedett lehet. Tehát ha rossz konstrukciót, nem az ügyfélre szabott ajánlatot értékesít, az végül akár vissza is üthet rá” – mutat rá az összefüggésekre a marketing vezető.

 

Az elégedettség mértékegysége

Mivel és miben mérhető ennek a munkának az eredménye? Ha csak a puszta hárombetűs univerzumot hívjuk segítségül, már meg is van, hát az NPS mutatja meg. “A net promoter score az az adat, amely úgy jön létre, hogy egy adott céget, terméket vagy szolgáltatást egy 1-től 10-ig tartó skálán 9-10-esre értékelők százalékából kivonjuk a 6-ost, vagy az alattit adók százalékát. Ekkor egy -100 és +100 közötti értéket kapunk. Ez a pénzügyi válság után mínusz 10 és 20 között mozgott a szektorunkban. A bankokba vetett bizalom mélyen megrendült” – siet segítségünkre a cx-specialista. 
Azt is megtudjuk, hogy hova is kerülünk, amikor ügyfélként pontot adunk: a 9-10-est adók a promoterek, a 7-8-asra értékelők a passzívak, míg a 6-ost vagy az alatti behúzók a detraktorok. “A három kategóriával más és más a dolgunk. Az a tapasztalatom, hogy promoterré már csak valami érzelmi plusszal válhat az ügyfél, például egy konkrét ügyintézőhöz való kötődés is ilyen lehet, de biztosan kell valami, ami maximálisan meghaladja ügyfelünk elvárásait. A detraktorok számát elsősorban a konkrét panaszok megoldásával, csökkentésével lehet csökkenteni. Ám ügyes képlet ez az NPS, mert az ügyfelek többsége, azaz a 7-8-ast adók nem számítanak bele, tehát a cx nagy kihívása az ő pontjaikat elmozdítani a 9-10-es felé. Ezen kívül persze sok más mutatószámot is használunk az érzelmi kapcsolódás kimutatására, erre még egy szerethetőségi indexet is megalkottunk” – avat be bennünket a stratégia-alkotás legalapvetőbb kereteibe a szakember.

A pult mögött

Fordítsunk egyet a helyzeten, hiszen a cx első frontjában az ügyintézők, pénztárosok, tanácsadók állnak. “Az ő viszonyulásuk a minél jobb ügyfél-élményhez lehet alkalmi (ad hoc), szándékos (intentional) vagy megkülönböztetett (differentiated). Nyilván mindenki, aki erre specializálódik, egyre inkább a megkülönböztetett felé mozdítaná a hozzáállást, hiszen ez az a szint, ahol az érzelmi kötődés kialakulhat, itt már nem csak úgy gondolkodunk, hanem úgy is teszünk, ahogy az ügyfeleink szeretnék. Nem könnyű elérni egy 30+ éves hagyományokkal rendelkező intézménynek, persze azért mi is erre hajtunk” – mondja a vezető. 

Mindenkire sose lehet hajtani, mert akkor nem szól senkinek sem az üzenet. A Budapest Banknál éppen ezért a Barátságos (Needscope) vonal felé vitték a márkát. A fő célcsoport azokból áll, akikben van bizalom az ügyintézőjük, bankárjuk felé és örülnek az így megspórolt időnek, amit szeretteikkel tölthetnek inkább. “Ahhoz, hogy ügyfeleink kötődjenek a márkánkhoz, végső soron emlékezetes események, élmények sokasága szükséges, amelyek valamilyen érzelmet váltanak ki belőlük. Mi a három ügyfélígéretünk – gördülékenység, odafigyelés, érthetőség – segítségével, azok betartásával próbálunk szerethetőbb bankká válni” – mutat rá a célokra a szakember.