fbpx

Adwerk Ajánló / november, 2020

Nov 24, 2020AJÁNLÓ


#
A séf házhoz megy


#
The Crown / A korona


#
Színház, muzsika


#
New York-i képeslapok

Adwerk Ajánló november, 2020

A séf házhoz megy

Az új koronavírus járvány mindannyiunk életét gyökeresen változtatta meg. Az egyre komolyodó helyzet – Európa számos országa után – itthon is szigorított intézkedéseket, bezárásokat hozott. A vendéglátóhelyeknek is megváltozott körülmények között kell egyrészt a vendégeiket kiszolgálniuk, másrészt pedig a fennmaradásuk érdekében kreatív ötletekkel is előállniuk. Ezek között két fine dining étterem is egymástól teljesen függetlenül hasonló ötlettel állt elő. A budapesti Fausto’s és a tatai Platán stábja is a náluk megszokott éttermi élményt viszik el törzs- és új vendégeik otthonába.
A Ristorante Fausto’s több mint húsz éve Budapest egyik elismert és kedvelt étterme, a tatai Platán pedig az elmúlt öt évben Pesti István érkezésével teljsesen megújúlva lett a hazai fine dinig egyik vidéki bástyája. Most mindkét minőségi gasztronómiát képviselő étterem stábja azt vállalja, hogy akár családi összejövetelre, kisebb baráti társaságok számára, vagy akár egy üzleti ebéd formájában 3-5 fogásos ebédjét-vacsoráját a vendégek otthonában készíti el és igény szerint fel is szolgálja azt.
Míg a Fausto’s-ból az otthonunkba kerülő menüsort, amit mindig a piac és a legfrissebb elérhető kínálat határoz meg, emailben vagy telefonon előre lehet egyeztetni, addig a Platán előre összeállított menüsorokat ajánl. De egy a lényeg, hogy egy felkészült stáb érkezik a családi konyhába, akik a konyhát is tökéletes állapotban adják vissza eredeti gazdájuknak.

A részletekről mindkét esetben személyesen is szívesen adnak tájékoztatást:
Fausto’s:
[email protected]
+36305891813
(fotó credit: Pintér Árpád)
Platán:
[email protected]
+36706345182

The Crown / A korona

A The Crown az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legnézettebb sorozata, melynek várva-várt 4. évada 2020. november 15-e óta látható a Netflixen. A valódi történelmi tényeken alapuló fikciós sorozat II. Erzsébet uralkodásának elképesztő tablója. Úgy ismerjük meg a királyi család szinte minden tagját, hogy egyszerre láthatunk be a háló- a dolgozó- és a királyi fogadószobákba. Látjuk gyengének és legyőzhetetlennek benne az Egyesült Királyág uralkodóját, a 20. és a 21. század egyik legmeghatározóbb nőalakját, aki talán néha még egy megrögzött antimonarchistát is le tud nyűgőzni. Akit még véletlenül elkerült volna eddig a sorozat híre, annak mindenképp érdemes pótolnia a lemaradást. A rajongók pedig, akik egy évet vártak a folytatásra – és arra, hogy mutatja meg a sorozat az elmúlt évszázad talán legdrámaibb véget érő királyi házasságát, illetve azt a korszakot, amikor két erős nő vezette Nagy-Britanniát – most újra belefeledkezhetnek, izgulhatnak és képedhetnek el a velünk élő történelmet magával ragadóan bemutató filmre írt nagyregénybe.

https://www.netflix.com/title/80025678

Színház, muzsika

A kialakult újraszigorított helyzetben a színházak, kulturális központok is próbálnak kapcsolatban maradni közönségükkel, hiszen mire épp óvatosan megnyitottak, ismét rájuk zárult az ajtó. A hazai színtéren az eszinhaz.hu mellett immáron szinhaztv.com felületén is elérhető számos előadás, így teremtve meg az adott pillanat átélhető újféle élményét. A színházak zömében kétféle módszerrel próbálnak online előadásokat létrehozni: rögzített vagy élőben stream-elt produkciókkal jelentkeznek a platformokon. Az on-line térbe költözködés hozhat kisebb-nagyobb zökkenőket, ahogy ez például a jubiláló vígszínházi Padlás, vagy az ikonikus, a Jurányiban játszott Egy őrült naplója esetében is tapasztalható volt, így a nézőktől és a szolgáltatótól is igényel türelmet a formátumok tökéletesítése.
A Művészetek Palotája tavasszal elsők között tette mindenki számára elérhetővé digitális médiatárát, majd a Müpa Home sorozat keretében, fokozott biztonsági intézkedések mellett a Müpa tereiből a szabályozásoknak megfelelően nézők nélkül, de élőben is közvetítettek programokat. A sorozat most folytatódik, miközben több, korábban nem publikált koncert- és előadásfelvételt is megosztanak majd a közönséggel. Az elkövetkezendő hetekben a klasszikus hangverseny-időpontokban – műfajtól függően 19:00-kor, 19:30-kor vagy 20:00-kor – megnyitják a Müpa virtuális hangversenytermét, és számos, a házban élőben (de közönség nélkül) zajló előadást közvetítenek honlapukon, Facebook-oldalukon és YouTube-csatornájukon, emellett az elmúlt évek egy-egy kiemelt produkcióját is felidézik.

New York-i képeslapok

Álmainkban Amerika visszainteget. Most aztán meg pláne, hiszen pont ott van, ahol gyerekkorunkban: messze. Mindenestre a New York-i kulturális élet szereplői is pont ugyanazt próbálják meg, mint a többi műhely, intézmény, társulat bárhol a világon, stream-ekkel, kinyitott archívumokkal, legendás előadásokkal, tárlatokkal az on-line térben kapcsolatot tartani a közönséggel – és nem utolsósorban valamennyi bevételhez jutni.
A Steina and Woody Vasulka által 1971-ben alapított The Kitchen annak idején olyan művészekkel dolgozott, mint Laurie Anderson, Philip Glass vagy Steve Reich, valamint Robert Mapplethorpe első kiállításainak is helyet adott. Ezt a státuszát, a pezsgő, progresszív, cseppet sem szabályos kulturális tér formát a költözködések során is megőrizte, olyannyira, hogy legújabb kiállítását már eleve online tervezte. A három részesre tervezett Ice and Fire: A Benefit Exhibition installációi meglepő, vagy éppen hétköznapi jelenetei, képei, alakzatai picit kizökkenthetnek a nem mindig könnyű valóságból – egy másikba.

Audra McDonald számos rekordot tudhat magáénak így többek között ő az első művész, aki mind a négy előadóművészi kategóriában nyert Tony-díjat. Az énekesnő ezúttal a New York City Centerben ad különleges gálakoncertet, amit már eleve a digitális szezonba terveztek a szervezők. A december 9-i Gála élőben, majd egy hétig visszanézhetően lesz követhető. A leginkább a Broadway-alakításai miatt ismert énekesnő-színésznő számos musical és rajzfilm betétdalait is jegyzi, többek között a Carousel, a Ragtime, a Master Class vagy a Porgy and Bess musical-ekben, valamint láthattuk a 2017-ben a mozikba került a Szépség és a Szörnyeteg-variációban is.
A Joyce Thather a táncélet egyik legizgalmasabb központja, amelyik békeidőben mintegy 400 táruslatnak már adott otthont. Gazdag stream-programjukban a legkülönfélébb stílusok és irányzatok is helyt kapnak, Decemberben például a Streb egyik látványos, több, korábbi előadásából összegyúrt, képrázatos produkciójával készülnek.