fbpx

Adwerk Ajánló / október, 2020

Oct 27, 2020AJÁNLÓ


#Stream-elt színház


#Edith


#After Life és Sírhant Művek


#Arch & Beans


#GENETRIX

Fotó: Örkény Színház, Horváth Judit

Stream-elt színház


A New Yorker elején lévő sokoldalas kulturális ajánlóban mára szinte természetes, hogy az események között számos online közvetítést találunk, Legyen szó táncról, színházról, kiállításról, irodalmi estről. A tavaszi karantén első sokkjában itthon is számos válasz született a megváltozott körülményekre.
Miközben a színházak zárva voltak. 

Akadt spontán és önzetlen művészi felajánlás a közösségnek, ahogy például Epres Attila magára fordította a foteljében a telefonja kameráját és Ambrose Bierce-novellákat olvasott föl. Hamar népszerű lett az Első Magyar Karantén-színház online-színházi sorozata, a Jelenetek egy háztartásból, amelyben a Láng Annamária és Simon Zoltán alakította házaspár karantén-mindennapjait követhettük végig. 

Ősszel azonban kinyitottak a kulturális intézmények, a múzeumok, a színházak és a mozik részben saját maguk által kidolgozott járvány-protokollal. Mindemellett elindult az eszinhaz.hu oldal is, amelyen jelenleg tizenegy színház élő-streamelt, vagy rögzített előadásai érhetők el. Mielőtt jegyet váltottunk az Örkény Színházban játszott Molnár Ferenc-darabra, A hattyúra, korábbi képernyős színházi élményeink közül az Uránia színházi közvetítései sejlettek föl, ahol az előadás előtti nézőtér oly kellemes zajai, a nézők érkezésének közvetítése is a produkció része. Ezzel a megoldással tényleg olyan érzésünk van, mintha a Rákóczi útra beszökött volna a londoni National Theatre. Azt sejtettük, hogy ha pléddel, párnákkal, egy bögre teával, haladók egy pohár borral, bekészülünk a kanapéra, akkor az azt a részt nem hozza, amikor kis sminkben-enyhe parfümben toporgunk 18h54-kor, ezért is voltunk kíváncsiak, hogy mennyiben lesz más az élmény. 

Noha 20 perccel előadás előtt már mennek a színház más produkcióinak előzetesei, ám a darab mégis szinte in medias res kezdődik. A többkamerás felvételnek köszönhetően láthatunk olyan zugokat, mozdulatokat, amiket élőben a 13. sorból mondjuk egészen biztosan nem, ellenben ha egy picit megcsúszik a ritmus és a két kamera közötti váltás nem pontos, akkor meg lemaradhatunk egy-egy jelenetrészletről. A szemnek így is kevesebb néznivalója van, mint élőben, hiszen ha elkalandozunk, akkor a saját, ezerszer látott nappalink bútorrészleteit látjuk, és nem a kettővel előttünk ülő feltűnő színű zöld kardigánját. Egyvalami azonban közös: az erős színészi jelenlét, a kiemelkedő alakítás mindkét formában megmutatkozik: így A hattyú után mindenképp maradnak bennünk emlékezetes pillanatok. 

eszinhaz.hu

Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk

Edith

 

Kétnapos nyitóbulival ünneplték idén február 28-29-én, a koronavíus első hullámának kitörése
előtt pár nappal a legendás VI. kerületi Piaf helyén nyílt új klubot, az Edithet. Majdnem pontosan harminc évvel azután indult volna Budapest-hódító útjára a vöröses színekben, igazi párizsi lokálokat idéző bár és szórakozóhely. A legendás előd 1990. február 21-én nyitott meg, és legalább 10 éven keresztül ikonikus hely volt, és az utódnak is minden esélye megvolt, és reméljük, meg is lesz arra, hogy a helyébe lépjen. Hisz akkor is, és most is dj szcéna olyan ismert alakjai álltak és állnak újra a keverők mögé hétvégenként, akiknek csak a nevét hallva is biztosak lehetünk a tökéletes estében: Infragandi, Vittorio Waxman, Beta, Cyborg Templar, Peter Bernath és még sokan mások. Általában sem, de ez a nyár aztán pláne nem a belvárosi szórakozóhelyek csúcsidőszaka, így mindenki az őszben kezdett inkább bízni, ami viszont a vírus második hullámával köszöntött ránk. Felelős magatárással, maszkviseléssel október utolsó hetében csütörtöktől-vasárnapig este 19.00-23.00-ig mégis finoman újranyitnak, aminek nem csak a legendává válás, hanem a túlélés az oka. Szóval csak óvatosan, de ütemekre fel, mindenkit vár, ahogy a tulajdonosok a mondják: a vörös tónusú szórakozóhely. Amit véleményünk szerint David Lynch is szeretne.

https://soundcloud.com/edithbudapest
facebook.com/edithbudapest

Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk

After Life és Sírhant Művek

 

Van az október végének és a november elejének egy finom egybecsúszása, amelybe több ünnep-emléknap sűrűsödik. Itt van mindjárt az őszi szünet, ami ugyan csak szimplán a gyerekek nyakunkon maradását is jelenthetné, de mégis pont jókor jön a pauza a szeptember elsejétől tartó menetelésben. Szóval elindulunk a forradalomtól, és kikötünk a halottak napjánál, közben egy kis félreértés szokott adódni a mindenszentek, a halloween és a reformáció emléknapja körül, de kicsire nem adunk, hiszen hosszítottan nyitva a temetők, égnek a mécsesek. Van ezeknek a napoknak egy jóleső emelkedettsége is, miközben persze sokminden fájhat is a sírok körül sétálva. Hazaérve a magunk részéről az After Life-ot és a Sírhant műveket ajánljuk, két megkerülhetetlen, a halállal meghitt viszonyban lévő sorozatot.

Ricky Gervais-t a legtöbbe az Office után zárták a szívükbe, de emlékezetesek az Oscar-díj átadást meglehetősen szarkasztikus és az egész szcénát elegánsan kigúnyoló módon celebrált műsorvezetései is. Az After Life-fal újabb dimenziókat mutat meg az általa írt és játszott karakterrel, Tony-val. Az epizódok egyrészt az özvegy Tony gyász-feldolgozási kísérleteit mutatják be, másrészt pedig a férfi munkahelye a helyi újság, a Tambury Gazette szerkesztőségének ügyes-bajos hétköznapjait. Mindkét színtérnek megvannak a maguk elképesztő, gyarló, szívszorító vagy épp szívből kacagós jelenetei, amelyek a Gervais-univerzum megszokott túlzásaitól sem mentesek, de mindenképpen mélyen emberiek.

A színész-rendező-író-komikus nemrégiben büszkén mutatta be fb-oldala követőinek a harmadik évad kész forgatókönyvét, így előbb-utóbb tovább üldögélhetünk a temetői padon.

A Sírhant művek mind a 63 epizódja egy-egy halálesettel kezdődik. Miközben a temetési vállalkozó Fisher család a gyászolókat fogadva a szertartásokat szervezi, életük minden apróbb és nagyobb titkára fény derül. Az ötven perces epizódok úgy képesek szembesíteni a halálfélelemmel, a szeretteink elvesztésétől való rettegessel, hogy közben azt is megmutatja, hogyan lehet túlélni azt. A gyász olyan életesemény, amelynek során egyszerűen minden mérlegre kerül körülöttünk, bizony, mi magunk is. Sűrítve és töményen pörgetjük át ilyenkor életünk szereplőinek, színtereinet fontossági sorrendjét és valószínűleg minadnnyiunkat érnek kisebb-nagyobb meglepetések – mindkét előjelűek. A Sírhant művek azért nem egy komplett terápia, de mindenféleképpen jó kísérőnk lehet egy olyan úton, ahol már vannak fájdalmas emlékeink, de még van esélyünk jól kezelni őket.

A sorozatok elérhetők a Netflix (AfterLife) és az HBO GO (Sírhant Művek) műsorán.

 

Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk

Arch & Beans

 

“Egy jó kávé beindítja az agyat, növeli a munkavégzés hatékonyságát” – mondják az Arch & Beans alapítói és ehhez saját tapasztalatból csak bólogatni tudunk. De milyen helyeket raktak a gondolat köré vajon, milyen terekben követhetjük nyomon a cserjétől a csészéig a kávé útját? Mert bizony a csapat erre vállalkozott, a kortárs rezgést és a békebeli kávézók monarchikus hangulatát ötvözik. A pesti allomás a Rákóczi úton, míg Budán a Mária téren élhetjük át a frissen pörkölt és a frissen őrölt kávé-élményt. A pesti kávéművek belső tereinek finom megoldásainak köszönhetően a 60’-as évek ikonikus sky club-fotelei éppúgy otthonosak, mint a modern világítástechnikai megoldások. Egyik nagy kedvencünket, a forrón felszolgált gyümölcsös italokat is megtaláljuk a kínálatban, hiszen arra azért számítottunk, hogy a kávéban nem lesz hiba. A forró gyümölcsital ezúttal gyömbéres-mézes-citromos kiadásban került a bögrébe, és ennél melengetőbb élmény kevés adódhat egy szürke, őszi napon.

 

Archandbeans.com

migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk

GENETRIX


A Genetrix Kertész Attila festőművész harmadik önálló kiállítása. A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen formatervezés szakon mesterdiplomázott alkotó később társaival megalapította a Position Collective designstúdiót, amelynek a belsőépítészet és bútortervezés a fő profilja.

A képzőművészethez a dizájn felől érkező művészt régóta foglalkoztatja az ősi szimbólumok újrafelfedezése. A Genetrix, azaz ősanya című kiállításán egészen a ősi kultúrák szimbolikájáig nyúlt vissza és egy saját, absztrakt eredetmítoszt alkotott. Tíz képből álló sorozatára egyszerre hatottak a törzsi kultúrák marokszobrai és a Századforduló körüli anatómiai lexikonok grafikáinak stílusa és színhasználata. Sodró, lüktető lendületű formák november 4-ig ingyenesen, bejelentkezés nélkül tekinthető meg a belvárosi Hybridart Space-ben.

Hybridart Space, Budapest V., Galamb utca 6.
Nyitvatartás: H-P: 17:00–20:00

www.facebook.com/events/2763735937281908

migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk