fbpx

Adwerk Ajánló / szeptember, 2020

Sep 29, 2020AJÁNLÓ


#The Social Dilemma


#Tempelhofer Park // Berlin


#Babka Deli // Budapest


#Park im Grüene // Rüschlikon (Zürich)


#Rókusch // Pécs

The Social Dilemma


A Netflixen szeptember 9. óta elérhető az idei Sundance Fesztiválon bemutatott  Social Dilemma című egész estés fikciós elemekkel kevert dokumentumfilm. 
A jól felépített, izgalmas egészestés filmet nem a válaszokért érdemes megnézni, hanem azért, hogy elgondolkodjunk. A Social Dilemma alkotói szerencsére nem mondják meg, ki a jó és ki a rossz. Nem neveznek meg egy főgonoszt, hiszen nincs is. De van sok minden más, sok egymáshoz kapcsolódó apró lépés, amelyekről például a Facebook like-gomb kitalálója, a sokak által használt közösségi oldalak, mint a Google, a Facebook, a Twitter, a Pinterest fontos szerepet vállaló munkatársai beszélnek. De ugyanígy szólalnak meg és vetnek fel kérdéseket pszichológusok, szenvedélybetegségekkel foglalkozó szakember, szociálpszichológusok, és hívják fel a figyelmet arra, hogy van velünk egy olyan hétköznapi valóság, ami amennyi hasznot hoz az életünkbe, annyi baj forrása is lehet. 

Felveti és egy hétköznapi család életén keresztül bemutat problémákat, majd mögéjük néz. Ezzel elérve azt, hogy beszéljünk ezekről, figyeljünk oda rá, vegyünk észre és értsünk meg egy kicsit többet azokból a manipulatív játszmákból, amelyeknek nap mint nap vagyunk résztvevői, de lehetünk áldozatai is, ahogy gyerekeink, szüleink, és természetesen mi magunk is. Hiszen annyi más bajunk van enélkül is, az okostelefonjainkon hadd szórakozzunk, olvassunk, játsszunk, kapcsolódjunk már ki egy kicsit, na meg dolgozzunk, vásároljunk, bankoljunk. De azt is tudnunk kell mindeközben, hogy egy óriási üzleti vállalkozásban nem vagyunk mások, mint az eladott adatok. És ezek az adatok nem csak egy termék eladásakor, de politikai választások eldöntésekor is aranyat érhetnek, úgy, hogy mi talán észre sem vesszük, miben veszünk részt.  

Az pedig már csak hab a tortán, de nem hinnénk, hogy véletlen a választás, hogy a fikciós szál főszereplője, az a Vincent Kartheiser, aki a Mad Men (Reklámőrültek) című sorozatban Peter Campbellt, a minden helyzetbe belesimuló ügynökségi account supervisort alakította. 

Tempelhofer Park // Berlin


Képzeljünk el egy repülőteret, amit bezárnak, majd megkérdezik a helyi lakosokat, hogy ugyan mit is kezdjünk vele? Ők élnek ott, hadd tudják már jobban, mit szeretnének a saját környékükre.

Így történt ez Berlinben, ahol is a Templehofer reptér bezárásakor pontosan ezt tették a városvezetők. Az eredmény pedig meglepően egyszerű lett: arra szavaztak ugyanis a lakosok, hogy maradjon úgy, ahogy van, majd a napi használat eldönti az irányt és kialakulnak a park saját terei. Ennek már tíz éve és a 300 hektáros terület köszöni, él és virul. Megannyi külön kis birodalma a grillezőket, a kosarasokat, a gerillakertészeket, a focizni vágyókat éppúgy befogadja, ahogy a deszkásokat, a bringásokat és a görkorisokat. Idén pedig, az utazási korlátozások miatt még inkább a kis utazásra vágyók zarándokhelye lett. Szám szerint tizenkilenc különálló projekt otthona a terület, beleértve a költő madarak nyugalmát biztosítandó elkerített részt. Berlinben járva az egyik naplementés, ücsörgős estét mindenképp érdemes ideszervezni: maximális szabadságélmény a tágas horizonton.

https://gruen-berlin.de/en/tempelhofer-feld 

Babka Deli // Budapest


Az koronavírus tavaszi szakasza és a karantén nem csak váratlan kihívásokat, hanem lehetőségeket is hozott Babka Budapestnek, hiszen ekkor született meg pop-up csemegeboltjának ötlete. “A krízishelyzetben egy nap alatt létrehozott deli elsöprő sikere, valamint régi és új vendégeink bizalma és lojalitása adta meg a motivációt ahhoz, hogy megnyissuk az első, önálló Babka Delit Budán” – mondja ezt már az egyik tulajdonos, Nemesvölgyi Attila.

Innen elsősorban a mezze házhozszállítás és a minőségi pékáru iránti igényt szolgálták ki, a cél pedig a saját termék bővítése. A kezdeményezés két okból jött létre: egyrészt, hogy segítsen a Babka termelő barátainak, akik kihívások elé néztek a szűkülő-megszűnő piacok miatt, másrészt a vendégek minőségi alapanyagok iránti igényeire is válasz volt. A Móricz körének ívein már sok minden volt és lesz, a Babka megérkezésével viszont mindenképp erős, új hangulati elem is került a térre, színeivel, asztalaival, állva is felhörpinthető kávéival egy talpalatnyi világpolgár zóna is született.

https://deli.babkabudapest.com/ 

Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk
Babka Deli adwerk

Park im Grüene // Rüschlikon (Zürich)


Az hatalmas parkban a szobrok, a játszótér a kávézó mellett egy kis múzeum megbújik: Adele és Gottlieb Duttweiler életének emléket állítva. Gottlieb Duttweiler (1888–1962) a Migros szupermarket- és üzlethálózat alapítója volt, a később kereskedelmi lánccá váló vállalkozás alapkoncepciója marketing-stratégiailag is izgalmas volt. Duttweiler ugyanis a közvetítő kereskedelmet kiiktatandó teherautókkal, mint mozgó boltokkal kezdte járni a falvakat, sőt később sajátmárkás termékeket kezdett forgalmazni.

A heroikus indulás után, 1957-ben a tulajdonos azt is bevezette, hogy a Migros éves forgalmának 1%-át kulturális és szociális célokra kell fordítani. Nem sokkal halála előtt pedig megalapította a ma már nevét viselő Gottlieb Duttweiler Intézetet, amely gazdaság- és társadalompolitikai kérdésekkel foglalkozik. A társadalmi ügyek iránt is elkötelezett házaspár 1947-ben adta át a területet közösségi használatra, ahová a belépés természetesen azóta is ingyenes. 

www.parkimgruene.ch 

migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk
migros_zurich adwerk

Rókusch // Pécs


Pécs kikövetelte magának a helyet a kávés új-, nomeg a régi hullám térképén, így egyre több helyen ihatunk szakértő kávékat. Az egyetemi városrész paneljei között megbúvó helynek hamar híre ment a 2019-es év eleji nyitást követően. Egyszerű, letisztult stílusa amolyan skandináv nappali életérzést ad a helynek. 

A szénhidrátra vágyók, de a pelyhekből, magokból készített könnyebb reggelit kedvelők is indíthatják itt a napot, a vegánok ciabattájába pedig tikka masalás, citrusos fehérbabkrém, olíva, aszalt paradicsom és friss zöldségek kerülhetnek, de ez csak egy variáció a naponta változó kínálatból. A sörök és üdítők között is mindig akad különlegesség, a kávék frissességét, egyediségét pedig a kávézóhoz tartozó pörkölő a CrackerJack garantálja. Így megvalósul a nyomonkövethető lánc, azaz itt a kávészemtől a csészéig pontosan tudják, hogy mi kerül az asztalra. Mindemellett pedig borklubjaikkal, egyéb gasztronómiai eseményeikkel pedig a számukra szintén fontos szórakoztató ismeretterjesztést is gyakorolják.

https://www.facebook.com/rokusch

rokusch_pecs adwerk
rokusch_pecs adwerk